Читај ми!

Vučić sa Tuskom o mogućim rešenjima migrantske krize

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, sa kojim je razgovarao o migrantskoj krizi i mogućim rešenjima.

Tokom razgovora istaknuto je da se možže očekivati promena u dosadaššnjoj evropskoj politici prema migrantima, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer Vučić je istakao da će Srbija pošštovati sveobuhvatne i jedinstvene zaključke, ukoliko do njih dođe, na Samitu Evropske unije.

Predsednik Evropskog saveta izjavio je ranije danas da vidi prve znake evropskog konsenzusa u rešavanju migrantske krize i dodao da bi dogovor omogućio zaustavljanje priliva migranata.

"Prvi put od početka migracione krize, nazire se evropski konsenzus. To je konsenzus o sveobuhvatnoj strategiji koja, ako se verno primeni, može da pomogne zaustavljanju priliva izbeglica i rešavanju krize", napisao je Tusk u pozivu liderima EU za samit u ponedeljak.

U cilju pripreme tog sastanka sa Turskom, Tusk je obišao Beč, Ljubljanu, Zagreb, Skoplje, Atinu, Ankaru, Istanbul, a večeras je došao i u Beograd.

Poseta zemljama balkanske rute odvija se neposredno pred samit EU i Turske 7. marta u Briselu.

Dodao je da je dogovor u svim zemljama koje je posetio da se okonča politika prostog prebacivanja migranata na njihovom putu do Nemačke ili Skandinavije.

Prema njegovim rečima, novi fond EU za krizu u visini od 700 miliona evra biće iskorišćen za pomoć Grčkoj da se izbori sa migrantima na svojoj teritoriji.

Istakao je da se nada da će sa Turskom biti postignut napredak na samitu i da će se osigurati dogovor za brz i brojan povratak svih migranata iz Grčke kojima ne treba međunarodna zaštita.

Takođe je rekao da mu je turski premijer Ahmet Davutoglu preneo da je Turska spremna da preuzme nazad sve migrante koji budu uhvaćeni u turskim vodama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво