Читај ми!

Završena poslednja sednica parlamenta, usvojeno 10 akata

Usvajanjem 10 akata, među kojima i Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, poslanici republičkog parlamenta završili su poslednju sednicu aktuelnog skupštinskog saziva. Između ostalog, izabran je predsednik RIK-a, kao i osam sudija, dok su neki razrešeni.

Sada se očekuje raspuštanje parlamenta, s obzirom na to da je premijer Aleksandar Vučić predsedniku Tomislavu Nikoliću uputio predlog za raspuštanje parlamenta, čime su stvoreni uslovi za raspisivanje izbora.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je poslanicima na kraju sednice da mogu da budu ponosni na urađeno, budući da je usvojeno više od 600 zakona i drugih akata.

Gojkovićeva je rekla da se radilo 232 dana i noći i da poslanici mogu da budu zadovoljni učinjenim.

Aktuelni saziv republičkog parlamenta konstituisan je 16. aprila 2014. godine.

Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave treba da profesionalizuje i departizuje organe uprave na pokrajinskom i lokalnom nivou.

Njime se uređuje zapošljavanje u jedinicama lokalnih samouprava i pokrajinama, a predviđa uvođenje službeničkog sistema po ugledu na organe državne uprave, koji na državnom nivou funkcioniše od 2006. godine.

Usvojeni akt uvodi niz novina, među kojima je Kadrovski plan, koji usvaja skupština opštine ili grada sa ciljem da se obezbedi planiranje kadrova i da se zapošljavanje ograniči na raspoloživa sredstva u budžetu.

Poslanici su na poslednjoj sednici usvojili i Autentično tumačenje Zakona o privatizaciji, na predlog poslanice SNS-a Aleksandre Tomić, kao i više kadrovskih odluka.

Između ostalog, parlament je razrešio Dejana Đurđevića sa mesta predsednika Republičke izborne komisije i ponovo ga izabrao na tu funkciju.

Parlament je izabrao osam sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, razrešio predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, predsednika Prekršajnog suda u Jagodini i usvojio odluku o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog suda u Kruševcu.

Pored ostalog, Skupština Srbije izabrala je u Savet REM-a Aleksandru Janković ispred crkava i verskih zajednica, dok nijednom kandidatu ispred nadležnog odbora Skupštine Srbije nije dala poverenje.

Pored Jankovićeve, kandidat ispred crkava i verskih zajednica bio je još Nenad Drašković, dok je nadležni odbor Skupštine Vojvodine kandidovao Vladimira Borovića i Sinišu Isakova, od kojih nijedan nije dobio podršku da zameni Gorana Karadžića u tom telu.

Janković će tako u Savetu REM-a zameniti vladiku Porfirija, kome je, kao i Karadžiću, mandat istekao sredinom februara.

Sa dnevnog reda sednice je skinuta lista kandidata koju su predložila nevladina udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštite dece, a na kojoj su za Savet REM-a bili predloženi Snežana Stojanović Plavšić i Milan Antonijević.

Usvojena je odluka o prestanku funkcije Ristivoju Đokiću, članu Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, a za predsednika UO Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge izabran je Dragan Kovačević, dok je za njegovog zamenika izabran Petar Stijović, a za članove Danka Martić, Vladimir Krstić, Dejan Marković.

Predsednik Srbije dužan je da u roku od 72 sata donese ukaz kojim raspušta parlament ili da vladu i javnost obavesti o tome da ne prihvata predlog vlade.

Istovremeno sa ukazom o raspuštanju Skupštine, predsednik donosi odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike.

Skupština Srbije koja je raspuštena obavlja samo tekuće ili neodložne poslove, određene zakonom.

U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja ponovo se uspostavlja njena puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Prema Zakonu o Narodnoj skupštini, među tekućim ili neodložnim poslovima su rešavanje mandatno-imunitetskih pitanja, ostvarivanje međunarodne saradnje, pojedinih slučajeva rešavanja materijalno-statusnih pitanja narodnih poslanika i drugih izabranih i imenovanih lica i ako su vezani za zakonski rok ili to nalažu potrebe države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво