Jedinstvena Rusija za referendum o ulasku Srbije u NATO

Visoki funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak založio se za održavanje referenduma u Srbiji o ulasku u NATO zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima.

Na sajtu te stranke objavljeno je reagovanje Železnjaka "u vezi sa izjavom premijera Srbije Aleksandra Vučića o tome da u zemlji neće biti održan referendum o ulasku u NATO"

Železnjak, koji je zamenik generalnog sekretara JR, naveo je da "probleme unutar zemlje moraju da rešavaju sami građani na referendumima".

"Odgovornim političarem može se smatrati samo onaj kome su prioritet interesi građana rođene zemlje i koji istupa kao realizator njihove volje", navodi se u izjavi Železnjaka.

Prema njegovim rečima, Rusija smatra bratskim Srbiju, kao i druge zemlje balkanskog regiona, i zato "deli zabrinutost stanovnika tih zemalja zbog procesa nasilnog uvlačenja u alijansu".

"Pritom će se Rusija s poštovanjem odnositi prema bilo kom izboru naroda tih zemalja, ako to bude rezultat istinske volje građana", naveo je Železnjak.

Dodaje da ankete javnog mnjenja pokazuju da za 80 odsto Srba bilo koje približavanje NATO predstavlja "bolno pitanje".

"Upravo zbog toga zahtev za svenarodno izjašnjavanje, zajedno sa održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora, u potpunoj meri odgovara težnji većine građana zemlje, raspoloženih protiv NATO. Očekuje se da je više od 100 hiljada ljudi spremno potpisima da podrži inicijativu za održavanje referenduma", navodi se u izjavi.

Prema, njegovim rečima, referendum je najslobodnija i najdemokratičnija forma izjašnjavanja naroda i može jednom i zauvek da stavi tačku na najvažnije spoljnopolitičko pitanje koje može da odredi sudbinu države.

"Samo pošteno, otvoreno svenarodno izjašnjavanje može da zaustavi proces postepene diskretne atlantske integracije, da se stvore sigurne garancije neulaska Srbije i Crne Gore u NATO i očuvanje vojne neutralnosti, koje podržava većina građana", naveo je Železnjak.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи