Hoće li sve beogradske opštine na vanredne izbore?

Zajedno sa parlamentarnim i pokrajinskim izborima, biće održani i lokalni izbori u Beogradu. Da li u svih 17 opština ili ne, zavisi od toga da li će, posle ostavke predsednika opština Zemun i Voždovac, do ponedeljka biti izabrani novi organi vlasti. Gradski čelnici uveravaju da bi objedinjeni izbori u svim opštinama doneli uštede, dok istovremeno tvrde da nema potrebe za vanrednim izborima za gradski parlament.

Beograđani će 24. aprila popunjavati glasački papir više, i to najverovatnije u svim opštinama. U 15 to će biti redovni izbori, dok bi se u dve opštine glasalo godinu dana ranije.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević objašnjava da će predložiti izbore ukoliko bude obavešten od sekretara skupština opština Zemun i Voždovac da nisu formirani novi organi vlasti.

Ako se već vanredno biraju čelnici dve prestoničke opštine, zašto se vanredno ne bira i prestonički parlament, pitaju iz Cesida.

"Možemo samo da spekulišemo da li se radi o proceni da bi u ovom momentu rezultat možda bio nešto lošiji, imajući u vidu da opozicija malo bolje stoji u Beogradu", kaže Bojan Klačar iz te organizacije.

Predsednik gradskog parlamenta kao razloge zašto nema potrebe za vanrednim izborima navodi polovinu mandata, dvotrećinsku parlamentarnu većinu, ostvarene rezultate i velike planove za budućnost.

"Konsolidovali smo budžet. Ušli smo u ozbiljne projekte, u velike investicije. Ono što je suština jeste da će više od milion i po birača u Beogradu, u 17 opština, imati priliku da oceni svakoga od nas", kaže Nikodijević.

Da li birač na Čukarici ili u Rakovici zaista nagrađuje ili kažnjava za stanje u svojoj opštini, teško je reći, budući da već osam godina nije bilo odvojenih lokalnih i parlamentarnih izbora.

"Gubimo u potpunosti lokalni kontekst, zato što ćemo sve vreme da vodimo jednu centralizovanu kampanju koja će da bude pod kapom ključnih lidera koji su na nacionalnom nivou, a ne lokalnih lidera", ističe Bojan Klačar.

Poslednji izbori u 15 beogradskih opština održani su maja 2012, Zemun je opštinsku vlast birao juna 2013. godine, a Voždovac šest meseci kasnije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи