Читај ми!

Zakon o zaposlenima na početku prolećnog zasedanja

Na početku prolećnog zasedanja, poslanici Skupštine Srbije razmatrali su više zakonskih predloga, među kojima je i Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave. Sutra ujutru na novoj sednici rasprava o novom ministru odbrane, dok će uveče razmatrati amandmane na zakonske predloge.

Tokom današnje rasprave, ministarka za državnu upravu i lokalnu samopuravu Kori Udovički rekla je da je cilj Predloga zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave profesionalizacija i depolitizacija.

Obrazlažući Predlog zakona u parlamentu, Udovički je objasnila da bi se time postigla i veća delotvornost, funkcionalnost i efikasnost ovih uprava.

"Nemam iluzija, za profesionalizaciju zaposlenih u državi, usvajanje jednog zakona nije dovoljno. Ipak radi se o nophodnom prvom koraku. Zakonom se postavljaju striktna pravila o uslovima koji moraju biti zadovoljeni da bi neko mogao da postane službenik, odnosno profesionalac u upravi", rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, taj prvi korak je politički težak, toliko da je odlagan mnogo puta u prethodnim godinama, čak i onda kad je u sličnim oblicima takav zakon već bio pripremljen.

Parlamentarci su raspravljali i o autentičnom tumačenju Zakona o privatizaciji, izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva, kao i razrešenje funkcije predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, Prekršajnog suda u Kruševcu, Prekršajnog suda u Jagodini, koje je podneo skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. 

Sa dnevnog reda na predlog Odbora za kulturu i informisanje povučen je predlog liste kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje su predložile NVO.

NVO su kao kandidate za REM predložile direktora Komiteta pravnika za ljudska prava Milana Antonijevića i psihologa Snežanu Stojanović Plavšić.

Republički parlament je započeo prolećno zasedanje uz himnu “Bože pravde” i gardu Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine.

Himnu su izvela deca hora "Čarolija"”, koje je predvodila Leontina Vukomanović.

Prema Zakonu o Narodnoj skupštini, početak i završetak redovnih zasedanja, kojih je dva godišnje - prolećno i jesenje, počinje uz izvođenje himne i gardu na ulazu u zdanje na Trgu Nikole Pašića.

Na početku sednice, kao i svakog utorka, postavljali su pitanja predstavnicima vlasti.

Sednica na kojoj će se raspravljati o amandmanima zakazana je za 19.35, a pre toga, poslanici će započeti novu sednicu u 10 sati na kojoj će se birati novi ministar odbrane. 

Za sutra je zakazana i nova sednica parlamenta, na kojoj će poslanici razmatrati predlog premijera Aleksandra Vučića da za novog ministra odbrane bude izabran Zoran Đorđević.

Po svemu sudeći period redovnog zasedanja će trajati svega nekoliko dana, pošto se krajem sedmice očekuje raspuštanje najvišeg zakonodavnog tela.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво