Читај ми!

Vlada usvojila Predlog zakona o platama

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o platama, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Vlada je Predlog zakona o platama uputila u skupštinsku proceduru.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je ranije da će tim aktom biti uređen odnos zarada u javnom sektoru koji pokriva oko 500.000 zaposlenih u državnoj upravi, javnim službama i drugim organima, ali bez javnih preduzeća.

U prethodnom periodu bilo je problema u vezi sa tim zakonskim predlogom – postojalo je neslaganje Ministarstva finansija zbog pojedinih odredaba, a ni sindikati nisu bili zadovoljni, ali su stavove usaglasili na sednici Socijalno-ekonomskog saveta početkom februara.

Poslednjeg dana januara iz Ministarstva finansija stiglo je obaveštenje da se usaglasilo sa najvećim brojem predloga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u vezi sa tekstom zakona o platama, među kojima je i da obračun plata za vreme bolovanja i minuli rad ostanu isti kao do sada.

Dogovoreno ja i da sva ta izdvajanja budu u okvirima budžetskih mogućnosti, odnosno da su unapred planirana i predviđena budžetom, što je sada i u novom nacrtu regulisano.

Inače, plata se za vreme bolovanja sada obračunava na osnovu dvanaestomesečnog primanja u koje ulaze i dodaci za dežurstva, noćni ili rad za praznik i slično, dok je jedan od predloga bio da se obračunava na osnovu osnovne zarade.

Kada je reč o minulom radu, dogovoreno je da se i ta stavka obračunava kao i do sada, četiri odsto po godini staža.

Kada je reč o regresu i toplom obroku, što je bila zamerka sindikata, ipak je dogovoreno da se oni iskazuju posebno, a ne u koeficijentu kako su strahovali sindikati.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво