Читај ми!

Opozicija na Kosovu za sutra najavljuje proteste

Predstavnici ujedinjene kosovske opozicije najavili su da će nastaviti protest, posebno povodom sutrašnje sednice Skupštine na kojoj vladajuća koalicija planira da izabere novog predsednika Kosova. Hašim Tači je glavni kandidat za to mesto. Formalno protivkandidat će mu biti Rafet Rama.

Opozicija je oko zgrada vlade i skupštine postavila pedesetak šatora i tendi, u kojima danonoćno dežuraju njene pristalice, kako bi bili što spremniji da se suprotstave vladajućoj koaliciji. Opozicija traži ostavku vlade i vanredne izbore, jer je tvrdi, vlada prekršila ustav zbog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkacije granice sa Crnom Gorom.

"Dozvolite mi da ponovim da su sporazumi o Zajednici i demarkaciji granice mrtvi. Dani ove vlade su odbrojani i zemlja treba da ide na izbore", rekao je predsednik pokreta "Samoopredeljenje" Visar Imeri, prenose elektronski mediji na albanskom.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je da je besmisleno da Demokratska partija Kosova (DPK) I njen lider Hašim Tači insistiraju na izboru za predsednika u  Skupštini, kada je njen rad u blokadi već duže vreme.

Haradinaj je ocenio da je izbor predsednika u trenutnim okolnostima loša odluka, jer će samo produbiti trenutnu krizu. On je dodao da će ujedinjena opozicija ostati na glavnom trgu do ostavke aktuelne vlade, ili odluke o novim izborima.

Poslanik pokreta "Samoopredeljenje" Redžep Seljimi izjavio je da opozicija neće promeniti način otpora tokom izbora Hašima Tačija za predsednika Kosova.

"Mi ćemo protestovati unutar i van parlamenta, jer su građani izašli na ulice da sruše vladu", rekao je Seljimi.

Politički analitičari u Prištini kažu da će Kosovo ove godine imati i prevremene izbore nakon što Hašim Tači bude izabran za predsednika.

Prema njima, vanredni izbori će biti raspisani najkasnije do jeseni ove godine.

"Ako Tači bude izabran za predsednika, on će voditi Kosovo do prevremenih izbora, nadajući se da će DPK osvojiti većinu", rekao je analitičar Halil Matoši.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво