Kfor je neutralan i deluje po rezoluciji 1244

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao je da je međunarodna vojna misija na Kosovu neutralna i da će nastaviti da deluje u skladu sa ovlašćenjima koja ima na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Međunarodne snage neutralne su po pitanju statusa Kosova i nastaviće da deluju u skladu sa ovlašćenjima koja proističu iz rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, rekao je tokom jučerašnje posete Prištini generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

Kfor je na Kosovu i Metohiji da bi obezbedio mir i sigurnost i da bi zaštitio i većinsku ali i manjinske zajednice, rekao je Shefer.

"Kfor je tu i tu će ostati. Ima mandat i dovoljno snage, koje obuhvataju i dovoljno rezervnih snaga. Kfor je ovde da zaštiti kako većinsku tako i maninske zajednice", kazao je Shefer.

Prvi čovek NATO-a pohvalio je stanovnike Kosova ali i privremene kosovske institucije što su "u trenucima proglašavanja nezavisnosti ali i stupanja na snagu novog Ustava uspeli da obezbede mir i red".

"NATO nema veze sa priznavanjem nezavisnosti, ima članica NATO-a koji su priznale i ima i onih koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Važno je reći da su sve zemlje članice NATO-a uključene u Kfor i da ostaju na Kosovu", istakao je generalni sekretar NATO-a.

Shefer je naveo da su ga komandanti Kfor-a informisali o aktuelnoj situaciji i aktivnostima međunarodnih mirovnih snaga, a privremeno rukovodstvo Kosova i Metohije, predsednik Fatmir Sejdiju i premijer Hašim Tači o daljim aktivnostima.

Ističući da su sve zemlje članice NATO-a, i one koje su priznale nezavisnost Kosova i one koje to nisu učinile, podržale novu misiju NATO-a u pripremi i osposobljavanju Kosovskih bezbednosnih snaga, Shefer je ocenio da KBS nisu vojne snage i dodao da "to treba da budu multietničke snage".

Upitan da li će odluka NATO da obučava KBS doprineti da se sa Vojskom Srbije zamrznu odnosi, Shefer je odgovorio da ne veruje da su kontakti između NATO-a i srpske vojske zamrznuti. Generalni sekretar NATO-a rekao je da je tokom prošle nedelje imao kontakte sa predstavnicima Vojske Srbije i da odnosi između Kfor-a i Vojske Srbije nisu zamrznuti.

Shefer se susreo i sa novim šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerijem, šefom Euleksa Ivom de Kermabonom i jednim od lidera Srba sa severa Kosova Oliverom Ivanovićem, sa kojim je, kako je rekao, razgovorao kao sa predstavnikom srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

Shefer je posetio i bazu Kfor-a kod Leposavića gde je razgovarao sa komandantom multinacionalnih snaga Sever.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво