Čepurin: Rusija podržava politiku neutralnosti Srbije

Odlučne izjave predsednika i premijera o privrženosti Srbije politici neutralnosti su iskrene, kaže ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da Rusija podržava politiku neutralnosti Srbije, ocenivši da nema ozbiljnog razloga da Srbija ne potpiše dodatni sporazum sa Rusijom o Centru u Nišu.

Čepurin je rekao da su odlučne izjave predsednika i premijera o privrženosti Srbije politici neutralnosti, po njegovom mišljenju, iskrene, a da je neutralnost zajamčena srpskim zakonodavstvom.

"Rusija je dosledno podržavala i podržavaće takvu politiku Beograda. Uveren sam da neutralnost odgovara interesima Srba", rekao je Čepurin za Sputnjik.

Osnova svake neutralnosti je balans odnosa sa ovim ili onim akterima međunarodnog života, a danas je to umnogome balans između Istoka i Zapada, ocenio je Čepurin.

Govoreći o Centru u Nišu, Čepurin je rekao da je taj Centar dosta skromna rusko-srpska humanitarna organizacija, a poređenja sa NATO-om su "blago rečeno, na staklenim nogama".

"Potpisivanje širokog sporazuma Srbije sa NATO-om je pre povod da se setimo dodatnog sporazuma o Rusko-srpskom humanitarnom centru (RSHC), koji ima daleko više tehnički karakter, a čije se potpisivanje tako dugo odlaže iz meni nejasnih razloga", rekao je Čepurin u intervjuu Sputnjiku.

Prema njegovim rečima, dodatni sporazum o RSHC uslovljen je osnovnim Sporazumom između vlada Rusije i Srbije o formiranju od 25. aprila 2012. godine, kojim je predviđeno da će strane dodatnim dokumentom dati Centru "povlastice, privilegije i imunitet neophodan za osiguranje njegovog rada".

"U ovom trenutku, nacrt sporazuma je potpuno spreman. Svako slovo je usaglašeno. Ne vidim nikakve ozbiljne razloge da on ne bude potpisan. Pa i da bude potpisan u okviru posete Dmitrija Medvedeva Srbiji," rekao je Čepurin.

Na pitanje da li ima planova da se Centar proširi i dobije vojnu komponentu, Čepurin je rekao da je reč o potpuno transparentnoj strukturi u kojoj većinu zaposlenih čine Srbi te je govoriti o nekakvoj vojnoj bazi "potpuna fantastika."

"Vojna i vojno-tehnička saradnja je potpuno druga sfera. Evo, nedavni sporazum sa NATO-om je iz te oblasti. Takvu saradnju Srbija ima i sa Rusijom. Ona se u poslednje vreme donekle proširila", objasnio je ambasador.

Čepurin je rekao da se nacionalni interesi Srba ne poklapaju uvek sa interesima ovih ili onih zemalja, ovih ili onih blokova.

"Ako govorimo o nizu zemalja-suseda Srbije koje ulaze u NATO, ti interesi su katkad suprotni. To je činjenica. Zašto da Srbi služe nečijim interesima na uštrb svojih? Zašto da rade protiv Rusije, s kojom nemaju nikakvih objektivnih nesuglasica?", upitao je on.

Komentarišući ubistvo srpskih diplomata u Libiji kao rezultat američkog bombardovanja, Čepurin je rekao da to zahteva temeljnu istragu i izvinjenje Bele kuće, kažnjavanje krivaca i potpunu materijalnu odštetu deci i porodicama ubijenih.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво