Читај ми!

Vulin: Potpisujemo sporazum o socijalnom osiguranju sa Rusijom

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin izjavio je u Nišu da je već parafiran sporazum o socijalnom osiguranju sa Ruskom Federacijom i da će u toku ove godine biti potpisan.

"Oni koji nam drže lekcije o saradnji sa Ruskom Federacijom nisu za vreme svoje vlasti uspeli da potpišu sporazum o socijalnom osiguranju sa Ruskom Federacijom, a mi smo to uspeli za godinu i po dana rada ovog ministarstva", rekao je Vulin novinarima nakon posete Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu.

Ministar je istakao da se tako sarađuje sa Ruskom Federacijom, da se tako čuva prijateljstvo, vodi računa o svojoj zemlji i njenim prijateljima.

"Parafirali smo sporazum koji će štititi naše radnike, ali radnike iz Ruske Federacije koji žive i rade u Srbiji. Čuvaćemo njihova penziona i socijalna prava i zdravstveno će biti zaštićeni", rekao je Vulin.

Naveo je da ne zna zašto takav sporazum nije bio potpisan u poslednjih 16 godina, od 2000. godine.

"Onima koji se usuđuju da licemerno pričaju o sporazumu sa NATO Paktom koji su sami potpisali nije palo na pamet da se potrude da sa Ruskom Federacijom potpišu ovaj sporazum. Ja sam beskrajno ponosan što smo mi to postigli za manje od godinu i po dana", rekao je ministar i naglasio da je premijer Aleksandar Vučić lično insistirao da se taj sporazum postigne.

Vulin je poručio da Srbija ne ulazi ni u jedan vojni sporazum, da je vojno neutralna i da se ne dodvorava nikome.

"Naši ruski prijatelji od nas ne traže dodvoravanje. Oni su ovde došli da traže partnere i našli su partnere i prijatelje. Našli su državu koja vodi računa o svojim interesima, kojoj nije u interesu da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, a kojoj jeste u interesu da sarađuje i sa Evropom i sa Ruskom Federacijom", rekao je Vulin novinarima.

On je ponovio da Srbija neće postati član nijednog vojnog saveza.

"Vlada Republike Srbije je suverena, Srbija je suverena i slobodna zemlja koja se ne dodvorava nikome. Svako ko je prošao pored Aleksandra Vučića zna da se on nikome ne dodvorava, a posebno ako ga je upoznao", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija će uvek voditi računa da sarađuje i sa svim zemljama u okruženju, od Evropske unije do vojnih saveza kakav je NATO.

Vulin je najavio da će se o privilegijama za ruske humanitarce u Srbiji razgovarati prilikom posete premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva našoj zemlji.

Upitan da li će pripadnicima Ruskog humanitarnog cetra u Srbiji biti date iste privilegije kao i što predviđa sporazum sa NATO, Vulin je odgovorio da oni nikada nisu tražili bilo kakve privilegije i nisu time uslovljavali svoju pomoć, ali da će se o tome razgovarali prilikom posete predsednika ruske vlade.

"Država Srbija je zahvalna i spremna da učini sve da se ljudi u Srpsko-ruskom humanitarnom centru dobro osećaju i da budu zaštićeni na svaki način", rekao je Vulin novinarima nakon obilaska tog centra u Nišu.

On je naglasio da prijatelji iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra nikada "nisu uslovljavali svoju pomoć privilegijama ili tražili da nešto od nas dobiju, oni su uvek pitali šta nam je potrebno".

Prema njegovim rečima, o tome će se razgovarati "i ja sam siguran da ćemo za vreme posete predsednika vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva uspeti da regulišemo i to".

"Danas je prilika da vidite da je ovo civilni centar, da nije nikakva vojna baza", istakao je Vulin i naglasio da je taj centar uvek Srbiji pomagao kad god joj je to bilo potrebno i kad su bile poplave i sada sa migrantima.

"Oni sada pomažu ljudima koji čak nemaju nikakve veze sa nama. Oni nisu državljani Srbije. To su Sirijci, Pakistanci, nevoljnici koji se nalaze ovde", rekao je Vulin.

"Obeležavanje godišnjice NATO agresije"

Ministar Aleksander Vulin najavio je da će Srbija i ove godine 24. marta obeležiti godišnjicu agresije NATO pakta, odnosno početka bombardvanja Srbije 1999. godine, ističući da su licemerne kritike opozicije zbog potpisivanja sporauzma sa NATO-om, koji, kako je naglasio, predviđa recipročnu saradnju.

"Licemerno je da nas za to kritikuju oni koji nisu imali hrabrosti ni da za bombardovanje kažu 'NATO agresija'", rekao je Vulin novinarima u Nišu, upitan da prokomentariše da li će izborna kampanja biti fer.

On je, takođe, podsetio da do dolaska Vlade Aleksandra Vučića niko nije obeležio godišnjicu bombardovanja NATO pakta, niti je nazvao "agresijom".

"Samo da vas obavestim da će i ove godine biti obeležena godišnjica agresije NATO pakta na našu zemlju, a oni koji nisu imali hrabrosti da kažu da je bila agresija, oni koji su Havijera Solanu i sve čelnike NATO pakata oslobodili bilo kakve odgovornosti, poništili sudske presude, potpisali sve sporazume sa njima, zar oni da nama drže lekcije o saradnji ili nesradnji sa NATO paktom", naveo je ministar.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво