Читај ми!

Vučić: Sutra predlog za novog ministra odbrane

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da će sutra predložiti novog kandidata za ministra odbrane.

"Sutra uveče ističe rok, predložiću novog kandidata u zakonskom roku", rekao je Vučić novinarima na konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnicima PUPS-a.

Zakon predviđa da je predsednik Vlade dužan da parlamentu predloži izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra.

Skupština Srbije razrešila je dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića na sednici 5. februara, tako da sutra ističe rok u kojem premijer mora da predloži novog.

Govoreći o saradnji sa NATO-om, premijer Vučić kaže da je Srbiji potrebna saradnja sa tom organizacijom i da samo oni koji bi zemlju da vrate u 17. vek smatraju da je to nepotrebno. 

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara nakon dogovora o zajedničkom izlasku na izbore sa PUPS-om, poručio: "Nemojte vi koji ste doneli te sporazume da dajete pridike!"

Kako je naveo, o sporazumu s NATO-om rešio je da odgovori svima koji su poslednjih dana imali primedbe na taj sporazum.

"Naša politika je jasna, a to je da hoćemo da budemo nezavisna, suverena zemlja, koja hoće da sarađuje i sa NATO-om i sa Ruskom Federacijom", naveo je Vučić.

"Ovaj sporazum se primenjuje na pripadnike stranih oružanih snaga i prvi put Republika Srbija obezbeđuje sebi prava koja je pre mnogo godina Alijansa dala svojim članicama, da kad idemo preko teritorije neke zemlje u Liban ili kuda već, ne plaćamo dažbine već prolazimo isto tako kao i drugi kod nas", objasnio je Vučić dodajući da je to sve ono što nismo imali a danas imamo.

Premijer je rekao da se taj sporazum, prema onome što je usvojeno, ne primenjuje automatski, ne omogućava nekontrolisani prolazak i boravak nego se odnosi na svaki konkretan događaj, i dodao je i primetio da time valjda treba da se dičimo, a ne da obmanjujemo i pogrešno informišemo narod, kako to, rekao je, čine neki.

Vučić je novinarima pokazao sporazum između Vlade Srbije i SAD, koji je 2006. godine potpisao tadašnji predsednik Republike Boris Tadić, a o čemu je odluku donela vlada koju je činio DSS, koju su tad podržavale Dveri.

Tim sporazumom su, kaže, DS i DSS sa SAD postigle dogovor da oružane snage SAD i civilno osoblje ministarstva odbrane SAD dobiju diplomatski imunitet, imaju pravo na nošenje oružja i uniforme bez prava pregleda i inspekcijskog nadzora, a bili su oslobođeni i od plaćanja poreza i drugih sličnih dažbina koje se primenjuju u Srbiji.

I partneri SAD su bili izuzeti od plaćanja poreza i drugih dažbina koje se primenjuju u Srbiji, naglasio je Vučić.

"Taj sporazum je 7. septembra 2006. u Vašingtonu potpisao Boris Tadić, uz ovlašćenje vlade u kojoj je većinu predstavlja DSS, koja nam danas soli pamet", rekao je Vučić.

Na pitanje da li bi rusko osoblje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu trebalo da dobije diplomatski status, kao što smatra predsednik SNP-a Nenad Popović, Vučić je odgovorio da veruje da je ta odluka trebalo da se donese 2006, kada je formiran taj centar.

"To je bilo logično pitanje za njega pošto je tada bio potpredsednik DSS-a. Čudi me da to tada nisu uradili", rekao je Vučić.

Dodao je da se u Srbiji svi bave "belosvetskom politikom" i da se, kao u filmu "Tri karte za Holivud", dele na one koji su za Ruse i na one koji su za Amerikance.

Vučić je poručio da je on Srbin i da ova vlast voli i poštuje sve, ali najviše Srbiju.

"Mi smo jedini za našu zemlju. I mislim da je to jedini pravilan put za Srbiju, ali istovremeno poštujući sve njih i održavajući najbolje moguće odnose", rekao je Vučić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво