Читај ми!

Dačić: Beskrupulozni napadi na Vladu Srbije zbog NATO-a i Rusije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je Vlada Srbije suočena s beskrupuloznim napadima zbog odnosa sa Rusijom i NATO-om.

Ivica Dačić kaže da se Vlada Srbije suočava sa "još jednom beskrupuloznom kampanjom protiv nje" i dodaje da je s jedne strane napadnuta da vodi Srbiju u NATO, a s druge da se suviše približila Rusiji zbog Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Dačić je rekao da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i da je sve što je do danas rađeno u saradnji s NATO-om definisano dokumentima potpisanim u vreme kada je premijer bio Vojislav Koštunica.

Povodom Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, Dačić je naveo da je njegovo osnivanje određeno sporazumom koji je potpisao bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

"U oba slučaja reč je o lažnoj zabrinutosti i samo izgovoru za još jedan beskrupulozni napad na Vladu Srbije, koja vodi jasnu politiku: vojna neutralnost, članstvo u EU i prijateljski odnosi sa Rusijom", rekao je Dačić.

Naveo je da je 14. decembra 2006. tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić u Briselu potpisao Okvirni dokument, čime je Srbija i formalno postala učesnica programa Partnerstvo za mir.

"Nakon toga je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić 5. septembra 2007. uručio u sedištu NATO-a Prezentacioni dokument, kojim su definisane oblasti saradnje sa NATO-om. U to vreme je, da podsetim, premijer bio Vojislav Koštunica. Sve što je do danas rađeno u saradnji sa NATO-om definisano je u ovim dokumentima, uključujući i IPAP, kao viši oblik saradnje", naveo je Dačić.

Demokratska stranka Srbije juče je ocenila da je sporazum Vlade Srbije i NATO-a o saradnji u oblasti logističke podrške "vrlo opasan", kao i da ga NATO može zloupotrebiti i pozvala predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše ukaz o proglašenju tog zakona.

Dačić je naveo da se ni u jednom aktu Vlade Srbije ne predviđa učešće u Akcionom planu za članstvo, što NATO poštuje.

"I SOFA sporazum i sporazum o logističkoj podršci imaju sve države partneri. U našem slučaju, ovim se stvaraju uslovi za modernizaciju Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu. A kad je reč o SOFI sa NATO-om, to je dvostrani sporazum, tako da privilegije uživaju i naše oružane snage na teritoriji NATO-a, za razliku od sporazuma koji je potpisao Tadić sa Kondolizom Rajs, koji daje privilegije samo američkoj vojsci, sa čim se saglasila Koštuničina vlada", naveo je Dačić.

Dačić je naveo da su vlade Rusije i Srbije 20. oktobra 2009. godine, prilikom posete tadašnjeg predsednika Dmitrija Medvedeva, u prisustvu Borisa Tadića, potpisali Sporazum o saradnji u oblasti vanrednog humanitarnog reagovanja, sprečavanja elementarnih nepogoda i tehnogenih havarija i uklanjanja njihovih posledica.

"Njime je definisano osnivanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, kao i da rusko osoblje uživa pravni status utvrđen za administrativno i tehničko osoblje Ambasade Rusije, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine. Nikad nije bilo reči o njihovom diplomatskom statusu", rekao je Dačić.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво