Odnosi Srbije i Holandije u usponu

Bilateralni odnosi Srbije i Holandije su u usponu i bez otvorenih pitanja, saglasili su se prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić i holandska ministarka za spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju Lilijan Plumen.

Ivica Dačić i Lilijan Plumen istakli su da postoji prostor za dalje unapređenje odnosa, posebno u oblasti ekonomske saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić zahvalio je na holandskoj podršci evrointegracijama Srbije i izrazio uverenje da će se tokom holandsog predsedavanja Savetu Evropske unije otvoriti naredna poglavlja u pregovorima.

Plumen je prenela spremnost Holandije da nastavi da podržava Srbiju na putu integracije u EU. Ona je posebno istakla da Holandija prepoznaje rešenost Srbije da istraje u sveobuhvatnim reformama.

Ministri su razmenili mišljenja o migrantskoj krizi, istakavši da se postignuti dogovori moraju implementirati.

Ministar Dačić je naglasio da je neophodno da Srbija bude blagovremeno obaveštena o merama koje će pojedine zemlje EU preduzimati.

Ministarka Plumen posebno je zahvalila za pomoć koju Srbija pruža izbeglicama, u šta se i lično uverila tokom posete SSidu, tokom koje je uručila 4.000 vreća za spavanje i četiri ambulantna vozila, kao donaciju Holandije.

Holandska ministarka Plumen u razgovoru sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandrom Vulinom, pohvalila je rad Vlade Srbije u rešavanju migrantske krize i odnos prema migrantima.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, ona je naglasila da Srbija treba da prenese svoje iskustvo i predstavi svoj rad u ovoj oblasti kao primer dobre prakse.

Vulin je zahvalio na podršci koju Kraljevina Holandija pruža Srbiji i ponovio da je najvažnije da se uspostavi zajednička praksa, saradnja i odgovor zemalja Evrope u cilju rešavanja aktuelne situacije.

Plumen je takođe istakla da Holandija, kao zemlja koja trenutno predsedava Evropskoj uniji, podržava reforme u Srbiji koje treba da dovedu do što skorijeg otvaranja ključnih pregovaračkih poglavlja 23 i 24, dodaje se u saopštenju.

Lilijan Plumen boravi u dvodnevnoj poseti Austriji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji kako bi razgovarala o migrantskoj krizi. Ona će učestvovati na sastanku Evropskog saveta krajem sledeće nedelje na kom će migrantska kriza biti jedna od ključnih tema. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво