EU Info centar na novoj adresi

EU je opredeljena da Srbija uđe u Uniju što je pre moguće i s obzirom da je na tom putu mnogo izazova, važno je da se čuje glas građana, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport otvarajući novi prostor EU Info centra u Beogradu.

Majkl Davenport je mnogobrojnim zvanicama poželeo dobrodošlicu u novi prostor EU Info centra naglasivši da su u njega uloženi "velika energija, kreativnost, dobra volja i ljubav".

Šef Delegacije EU u Srbiji rekao je da je mnogo razloga za optimizam oko puta Srbije u EU dodajući da su od otvaranja prvih poglavlja u pregovorima u decembru odnosi mnogo drugačiji.

"Srbija i EU sarađuju u svim oblastima, poput reforme javne uprave ili oko izazova u različitim sektorima - poljoprivredi, ekologiji, energetici, a novi centar pruža mogućnost da se govori o tim izazovima, da se objasne i važno je da se u svemu tome čuje glas građana", istakao je Davenport.

Zahvalivši se na gostoprimstvu beogradskom Domu omladine, gde je EU Info centar radio od 2011. do sada, Davenport je rekao da je "prepoznato" da je za Info centar potreban novi, vidljiviji prostor.

Takođe se zahvalio opštini Stari grad na čijoj teritoriji se u ulici Kralja Milana 7 nalazi novi multifunkcionalni EU Info centar.

"Otvaranje ovog centra, kao i info kutaka u Novom Sadu i Nišu, odražava novu dinamiku u pristupanju Srbije EU", rekao je Davenport.

Ministarka bez portfelja za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je na otvaranju novog prostora da je njen posao da pomogne u procesu integracija i to ne samo sa tehničkog i političkog aspekta, već i kada je reč o konkretnim stvarima koje interesuju građane.

Joksimovićeva je izrazila zadovoljstvo što će kroz rad EU Info centra građani moći da doprinesu i učestvuju u evropskim integracijama kroz razne programe.

Kako je istakla, zadovoljna je i rezultatima istraživanja javnog mnjenja koji ukazuju na podršku građana ulasku u EU a posebno je naglasila da je 73 odsto ispitanika prepoznalo da su reforme potrebne bez obzira da li su kriterijum za EU.

"Posebno je značajno u radu EU Info centra da podigne vidljivost pretpristupnih fondova koje mi već koristimo", rekla je Joksimovićeva i dodala da je cilj da građani vide da je EU najveći donator Srbije.

Podsetivši da će Srbija od EU dobiti 1,5 milijardi evra bespovratne pomoći u narednih sedam godina i da neke projekte već sprovodimo, ministarka je ponovila da "građani treba to da vide i shvate koliko EU iz IPA pomaže Srbiji".

"Nadam se da ćemo uskoro moći da pokrenemo i IPARD fondove", kazala je Joksimovićeva dodajući da se nada da će prvi pozivi za ta sredstva za poljoprivredu i ruralni razvoj biti raspisani sredinom godine.

Takođe je rekla da očekuje da se nastavi dinamika otvaranja poglavlja i da poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU budu otvorena do kraja holandskog pregovaranja, odnosno do kraja juna.

"To će dati dodatnu dinamiku a onda ćemo otvoriti poglavlja koja se odnose na nauku, obrazovanje i kulturu, javne nabavke, industrijsku politiku", kazala je ministarka zadužena za evropske integracije.

Joksimovićeva je rekla i da će se, nezavisno od kampanje i izbora, nastaviti rad na evropskim integracijama i u tehničkom mandatu vlade.

Inače, ministarka se, na Davenportovu opasku da se novi EU Info centar nalazi u delu grada koji se zove London, našalila rekavši da šef Delegacije EU treba da se potrudi da London ostane u EU, s obzirom na mogućnost Bregzita.

"Naš glavni zadatak su informacije i komunikacija. Centar je okrenut građanima, da saznaju šta EU radi i koji su zadaci Srbije na putu u EU", rekla je na otvaranju tim lider EU Info centra Ljubica Marković.

Istakla je da će se u Centru organizovati debate, radionice, seminari u saradnji da Kancelarijom za evropske integracije, nevladinim organizacijama, školama, fakultetima.

Prvi "veliki" zadatak EU Info centra u novom prostoru, istakla je Markovićeva, biće obeležavanje 15. godišnjice evropske podrške Srbiji u martu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво