Dramski umetnici: Novim Zakonom o kulturi pozorišni život pred kolapsom

Udruženje dramskih umetnika Srbije kritikuje predloženi Zakon o kulturi uz ocenu da on ne rešava suštinske probleme ovdašnje kulturne svakodnevice, ali najavljuje nova poniženja zaslužnih umetnika.

Udruženje dramskih umetnika Srbije navodi da Zakon koji kritikuju, nagoveštava definitivno poništavanje stručnosti kao principa na kojem bi trebalo da se zasnivaju upravljački mehanizmi u ustanovama kulture, ukida i obesmišljava kompletan proces utvrđivanja relevantnih ustanova kulture od nacionalnog značaja, a od kojih se, na osnovu konkretnih, postignutih rezultata rada, očekuje da budu temelj domaće kulture, savremenog stvaralaštva i u krajnjoj liniji, nacionalnog identiteta.

Udruženje podseća da već nekoliko godina ukazuje na nedostatke važećeg Zakona o kulturi, te da ubeđuje nadležne kako taj zakon, ali i podzakonska atka i uredbe, onemogućavaju bavljenje pozorišnom umetnošću.

Argumentovano dokazujemo, navode u UDUS-u, do koje mere su pojedina zakonska rešenja besmislena ili apsurdna.

Umetnici kažu da su sve to javno izrekli u nekoliko mahova, obraćajući se ministru kulture, članovima skupštinskog Odbora za kulturu, članovima Nacionalnog saveta za kulturu, najširoj javnosti, prilikom javnih rasprava ili na javnom slušanju o izmenama i dopunama Zakona o kulturi.

"Neshvatljivo je do koje mere smo uvek dobijali izraze razumevanja i podršku ministra, skupštinskih odbornika, Nacionalnog saveta i javnosti, ali to razumevanje, nažalost, nije bilo pretočeno u rešenja koja će biti na korist umetnika i teatarskih kuća", navode dramski umetnici.

Upozoravaju takođe da predloženi Zakon o kulturi nije dobio podršku nijednog strukovnog udruženja iz sfere kulture, da ga nije podržao čak ni skupštinski Odbor za kulturu, te da nijedan kulturni delatnik o tom tekstu nije izrekao nijednu lepu reč.

"Naprotiv! Pred nama je Zakon koji, poput prethodnog, svojim birokratskim praznoslovljem i navodnim, a zapravo mehanicističkim uvažavanjem evropskih standarda, ne prepoznaje specifičnosti teatarskog života, koji nas udaljava od evropske teatarske prakse, a vodi ka definitivnoj devastaciji, ne samo najuglednijih i najreprezentativnijih pozorišta, nego direktno preti da svi ovdašnji teatri budu prepušteni propadanju", konstatuje se u saopštenju.

Postavlja se i pitanje da li će pozorišta morati da se za sredstva obraćaju stranim ulagačima i investitorima?

UDUS zbog svega toga upozorava da je pozorišni život Srbije pred kolapsom, da je ozbiljno ugrožen nerazumevanjem, nedovoljno jasnim, nepreciznim i neadekvatnim zakonskim rešenjima, te da to neminovno vodi urušavanju kompletne sfere savremenog stvaralaštva i kulture, bez kojih "Srbija neće imati šta da ponudi zajednici evropskih naroda kojoj teži".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво