Читај ми!

Poslanici o imovini žrtava holokausta i prekršajima

Skupština Srbije raspravljala je o Predlogu zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, kao i zakona o prekršajima. Sutra o amandmana na izmene Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom i Zakona o kulturi i o obaveznom primerku publikacija.

Ministar pravde Nikola Selaković je obrazlažući zakon rekao da će otklanjanje posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika doprineće većem razumevanju ljudskih prava.

"Donošenjem ovakvog jednog zakona Srbije, Vlada Srbije i Skupština Srbije jasno stavljaju do znanja koji je stav države i naroda prema određenim nemilim, mračnim i ružnim dešavanjima u našoj prošlosti, naročito u vreme neprijateljske okupacije i naročito kao posledica kvislinškog režima na teritoriji sadašnje centralne Srbije i Banata", rekao je Selaković.

Na početku skupštinske rasprave o predloženom zakonu ministar je istakao da se donošenjem tog zakona zaokružuje zakonodavni okviru u oblasti vraćanja oduzete imovine.

Usvajanje tog zakona, prema njegovim rečima, predviđeno je Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina EU i godišnjm planom rada Vlade Srbije za 2016. godinu.

"Pored svega onoga što predstavlja pravni osnov za donošenje ovog zakona postoji nešto što može da se nazove moralnom obavezom, koja ojačava antifašistički identitet našeg naroda i države, neka vrsta obaveza prema pripadnicima jevrejskog naroda koji su život i dela posvetili našoj Srbiji", istakao je ministar pravde.

Zakon, prema njegovim rečima, na sveobuhvatan način uređuje pitanje otklanjanja posledica oduzimanje imovine, određuje uslove, način i postupak vraćanja imovine i vraćanja oduzete imovine koja je u vreme oduzimanja bila u funkciji Jevrejske zajednice.

"Vraćenjem imovine se otklanja svaka neizvesnost u pogledu sudbine oduzete imovine", istakao je Selaković.

"Proširenje primene prekršajnog naloga"

Predloženim izmenama Zakona o prekršajima predviđeno je proširenje primene prekršajnog naloga na veći broj prekršaja, izjavio Selaković.

Ministar je naveo da je od početka primene tog zakona marta 2014. godine, saobraćajna policija izdala je ukupno 1.123.364 prekršajnih naloga.

Obrazlažući poslanicima predložene izmene, Selaković je rekao da je od tog broja samo 1,48 odsto ili 16.625 osporeno po osnovu zahteva za sudsko odlučivanje, a da je broj dobrovoljno plaćenih novčanih kazni iz prekršajnih naloga vrlo veliki - 835.245 i čini visokih 75 odsto.

Selaković je rekao da su ograničenja na koja treba ukazati kao problem u praksi, na primer kod prekršaja kod kojih raspon predviđene novčane kazne po drugim propisima sa stanovišta zaključenja sporazuma krajnje neracionalan i necelishodan, poput kazni od 800.000 do milion dinara ili od 100.000 do 120.000 dinara.

Selaković je kazao da je potrebno rešiti problem ograničenja mogućnosti sporazumevanja okrivljenih i podnosilaca zahteva u odnosu na obim zaprećene zaštitne mere.

Kada su u pitanju predložene izmene Zakona o uređenju sudova, Selaković je objasnio da se produžava rok da Visoki savet sudstva preuzme nadležnosti koji se odnose na poslove pravosudne uprave, ovlašćenja za donošenje akta kojim se uređuje unutrašnje uređenje i rad suda, nadzor nad primenom tog akta, nadležnosti vezanih za predlaganje i obim neophodnih budžetskih sredstava, nadzor nad raspodelom tih sredstava, preuzimanje arhive i zaposlenih koji u Ministarstvu obavljaju poslove koji sada obavljaju poslove koji se preuzimaju.

Novi rok je 1. januar 2017. godine, a pomeren je, prema objašnjenju Selakovića, kako bi se obezbedili svi uslovi za rad Visokog saveta sudstva.

Na sednici se razmatralo i potvrđivanje sporazuma Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške i sporazuma Srbije i Mjanmarske Unije o saradnji u oblasti odbrane.

Parlament će sutra razmatrati amandmane na predložene izmene Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, koje će omogućiti tim osobama potpisivanje uz pomoć faksimila.

Na taj zakonski predlog podneto je šest amandmana, pa se očekuje da poslanici brzo preću na pretes oko 100 podnetih amandmana na predložene izmene zakona o kulturi i o obaveznom primerku publikacija.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво