Читај ми!

Novi ambasador SAD se predstavio na srpskom jeziku

Novopostavljeni ambasador SAD u Beogradu Kajl Rendolf Skot predao je akreditivna pisma predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Pre 30 godina započeo je diplomatsku karijeru u ovom regionu. U slobodno vreme voli da vozi bicikl, a Srbiju poredi sa Arizonom – zbog prirodnih lepota i raznovrsnosti.

Ambasador Kajl Rendolf Skot je poliglota i dobar poznavalac evropskih pitanja, koji je iskustvo stekao tokom brojnih dužnosti širom Evrope i pri raznim međunarodnim organizacijama.

Kako se navodi u promotivnom spotu američke ambasade, Skot će podržati napore Srbije na putu ka Evropskoj uniji, poboljšanje regionalnih odnosa, razvijanje pomirenja i integracije.

"Zajedno možemo da unapredimo američko-srpske ekonomske odnose, kako bismo stvorili radna mesta i dali priliku mladim ljudima u Srbiji i Americi", rekao je Skot u snimku.

Posle 16 selidbi u osam država u inostranstvu, ovo je prvi put da Skot i njegova supruga u neku zemlju odlaze bez sinova. Slobodno vreme voli da provodi u prirodi, da vozi bicikl i upoznaje nove kulture.

"Baš kao Arizona, država u kojoj sam odrastao, i Srbija je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj lepoti i geografskoj raznovrsnosti. Jedva čekam da upoznam vašu lepu zemlju i velikodušno gostoprimstvo, po kojem je poznata širom sveta", poručio je Skot.

Prilikom susreta sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, Skot je rekao da mu je čast da preda pisma kojima ga je njegova zemlja, odnosno predsednik SAD Barak Obama, ovlastio da obavlja dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora SAD u Srbiji.

Predsednik Nikolić je američkom ambasadoru poželeo dobrodošlicu u Srbiju, a nakon upoznavanja dveju delegacija, Skot je Nikoliću predstavio i svoju suprugu.

Sa novopostavljenim ambasadorom SAD sutra će se sastati i predsednik Vlade Aleksandar Vučić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ambasador Skot je prethodno bio generalni konzul u Generalnom konzulatu SAD u Milanu i direktor Kancelarije za Rusiju u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta, navedeno je u zvaničnoj biografiji objavljenoj na sajtu američke ambasade u Beogradu.

Takođe, bio je zamenik šefa misije SAD pri OEBS-u i ministar savetnik za politička pitanja pri misiji SAD u Evropskoj uniji u Briselu.

Bio je politički savetnik u Ambasadi SAD u Budimpešti od 1999. do 2003. godine, a prethodno je radio u političkom odeljenju Ambasade SAD u Moskvi.

Pre odlaska u Moskvu, Skot je bio istraživač-saradnik za nacionalnu bezbednost na Institutu Huver pri Univerzitetu Stenford u Kaliforniji.

Službovao je u ambasadama SAD u Tel Avivu u Misiji SAD u Ujedinjenim nacijama u Ženevi i pri Misiji SAD u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Na počektu karijere, osamdesetih godina radio je i kao konzularni službenik u Zagrebu.

Skot je diplomirao na Državnom univerzitetu Arizone 1979. godine. Govori srpskohrvatski, ruski, italijanski, mađarski, hebrejski.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво