Читај ми!

SRS: Radikali se neće dobrovoljno predati Haškom tribunalu

Srpska radikalna stranka ponovo je potvrdila da njeni članovi Vjerica Radeta, Petar Jović i Jovo Ostojić neće se dobrovoljno predati Haškom tribunalu jer ta stranka ima saznanja da su optužbe za nepoštovanje suda protiv troje radikala potpuno izmišljene i režirane.

Radikali tvrde da sa ovim saznanjima raspolaže i Vlada Srbije. Lider srpskih radikala Vojislav Šešelj rekao je da Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa samo isporuku srpskih državljana koji su optuženi za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti ili genocid.

Zakon ne predviđa isporuku po optužbama za nepoštovanje suda i pravno je nemoguće isporučiti bilo kog državljanina Republike Srbije na osnovu takvog zahteva, naveo je on.

Haški tribunal saopštio je juče da je pozvao Vladu Srbije da pošalje svog ovlašćenog i obaveštenog predstavnika, kako bi na sudskoj raspravi 10. februara dodatno obrazložila šta čini da ispuni sudski nalog za hapšenje članova SRS Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića, optuženih za nepoštovanje suda.

U saopštenju se podseća da je Srbija, prema Statutu Haškog tribunala, pod legalnom obavezom da izvršava naloge za hapšenja optuženih pred tim sudom.

Raspravno veće Tribunala utvrdilo je da je "kontinuirano neispunjavanje obaveze Srbije da ispuni naloge za hapšenja neprihvatljivo", navodim se u saopštenju.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je takođe juče da je Srbija u korespodenciji sa predstavnicima Haškog tribunala i da traži dodatna pojašnjenja u vezi sa njihovim zahtevom da funkcioneri SRS budu uhapšeni. 

Srpska radikalna stranka protivi se spremnosti Aleksandra Vučića da primi u Srbiju određenu kvotu izbeglica koje bi se trajno nastanile na teritoriji Srbije. 

Radikali u saopštenju ocenjuju da Srbija, budući da nije članica Evropske unije, nema apsolutno nikakvu obavezu da prihvata i ispunjava kvote koje se tiču izbeglica sa Bliskog istoka.

"Izražavajući u ime Srbije spremnost da prihvati 10.000 izbeglica, premijer Vučić je zaboravio da država nije u finansijskoj mogućnosti da podnese priliv tolikog broja socijalno ugroženih lica", navodi se u saopštenju SRS-a.

SRS napominje da u Srbiji trenutno ima milion i po nezaposlenih, a hiljade izbeglica iz Republike Srpske Krajine i sa Kosova i Metohije ni posle dve decenije nisu dočekale pomoć države u rešavanju svojih stambenih i egzistencijalnih problema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи