Читај ми!

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srbiji

Evropski parlament je usvojio Rezoluciju o Srbiji u kojoj se poziva na što skorije otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa EU, pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i Srbija ohrabruje da nastavi ekonomske reforme. Rezolucija je usvojena sa 498 glasova za, 66 protiv i 70 uzdržanih.

Rezolucijom, čiji je autor izvestilac za Srbiju Dejvid Makalister, pozdravlja se napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i vlasti pozivaju da u potpunosti i blagovremeno primene do sada postignute sporazume, uz napomenu da je to jedan od uslova za pristupanje Srbije EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je da je usvajanje Rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu jasan pokazatelj da je prepoznat ukupan napredak Srbije i stabilan i kontinuiran evropski put.

Srbija se rezolucijom poziva da nastavi sa sistematskim i ekonomskim reformama, obezbedi da rad sudija, tužžilaca i medija bude oslobođen političkog uticaja i pojača napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U dokumentu se pozdravlja otvaranje poglavlja 32 i 35 i posvećenost Srbije evropskim integracijama, kao i mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu sa EU i akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, koja se tiču osnovnih prava.

Izražava se nada da bi i poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena već početkom 2016. godine, budući da su presudna za reforme u pravosuđu.

U dokumentu se ističe i da su pregovori o poglavlju 35, koje obuhvata normalizaciju odnosa s Prišštinom, od bitnog značaja za napredovanje Srbije ka EU i da je puna normalizacija odnosa važžan uslov za ulazak Srbije u Uniju.

Pozdravlja se angažžovanje Srbije u normalizaciji odnosa sa Kosovom i ističe volja Beograda da do kraja sprovede sporazume o Zajednici srpskih opšština, telekomunikacijama, energetici i mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Beograd i Prišština se, takođe, pozivaju da se uzdržže od negativne retorike i učine napredak u punoj primeni već postignutih sporazuma.

Pozdravlja se i napor privrednih komora Srbije i Kosova u normalizaciji odnosa.

U Rezoluciji se izražžava nada da neuspeh kandidature Kosova za članstvo u Unesku neće ugroziti dijalog.

Poslanici se osvrću i na potrebu da Srbija učini veći napor i progresivno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i odnos sa Rusijom, a konstatuju da je sprovođenje zajedničkih vežbi Rusije i Srbije za žaljenje.

Dokumentom se takođe ističe i značaj konstruktivnog pristupa srpske vlade regionalnoj saradnji i naglaššava konstruktivna uloga našše zemlje u "Berlinskom procesu".

Srbija je pohvaljena i za konstruktivan pristup u reššavanju migrantske krize, a u Rezoluciji se dodaje da je Srbija partner EU od sušštinskog značaja i pomoći na Balkanu i da je otuda neophodno da joj EU obezbedi sredstva i adekvatnu finansijsku pomoć, te poziva da poveća svoje kapacitete prihvata migranata.

Evropski parlamentarci pozdravljaju usvajanje Zakona o radu, smanjenje budžžetskog deficita i poboljššanje poslovnog okruženja, a srpske vlasti se podstiču da poboljššaju investicionu klimu i smanje razlike među delovima Srbije.

Vlasti se pozivaju i da osiguraju zaštitu stranog ulaganja i, uz priznanje da postoji napredak u restrukturiranju javnih preduzeća, naglaššava se važnost transparentnog privatizacionog procesa.

U Rezoluciji se naglaššava da sudstvo mora biti nezavisno od političkog uticaja.

Dodaje se i da su korupcija i organizovani kriminal šširoko raššireni i u regionu i da predstavljaju prepreku za demokratski, socijalni i ekonomski razvoj Srbije.

U Rezoluciji se navodi da je progres napravljen u borbi protiv korupcije, ali da i dalje na tome treba raditi.

Takođe, naglašava se značaj organizacija civilnog sektora.

Vlasti se pozivaju i da zaštitniku građana omoguće punu političku i administrativnu podršku i da se "uzdrže od toga da ombudsmana izlažu neopravdanoj kritici".

Pozdravlja se adekvatan pravni i institucionalni okvir za zašštitu ljudskih prava i sloboda, ali se primećuje da ima jošš nedostataka u vezi sa implementacijom, posebno kad je reč o ranjivim grupama, poput osoba sa invaliditetom, pripadnika LGBT populacije.

Srbija se ohrabruje i da što pre usvoji zakon o nacionalnim manjinama, kao i da se učine konkretne mere kako bi se poboljšao položaj Roma.

Poslanici izražavaju i zabrinutost što nije došlo do napretka u pogledu slobode izražavanja i slobode medija i sa zabrinutoššću primećuju stalan politički pritisak koji potkopava slobodu medija, što dovodi do rastuće autocenzure.

Kukan: Srbija napreduje u evropskim integracijama

Srbija napreduje u procesu integracije o čemu svedoči i otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, izjavio je član Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Eduard Kukan nakon usvajanja Rezolucije o Srbiji.

Kukan je u saopštenju istakao i da dijalog između Beograda i Prištine treba da bude nastavljen, a postignuti sporazumi moraju da budu ispunjeni i sprovedeni.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da se usredsredi na jačanje demokratskih institucija, vladavinu prava, konkretno funkcionisanje pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kukan je naveo da sloboda medija, koji su već duže vreme pod političkim pritiskom, ostaje i dalje veoma važno pitanje.

Srbija će, takođe, morati da reši svoje odnose sa Kosovom, smatra Kukan i dodaje da će to pitanje biti prisutno tokom celog pregovaračkog procesa.

Kukan smatra da je i Priština, kao i Srbija, napravila važan korak ka EU, i dodao da su, nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosi između EU i Kosova "ojačani i dostigli institucionalni nivo".

Kosovo ne sme da ostane izolovano, smatra Kukan istakavši da EU mora da stvori uslove koji će omogućiti inteziviranje međusobnih odnosa.

Kukan to vidi kao šansu za brži razvoj Kosova, ali navodi da će to, u svakom slučaju, biti dug i težak proces.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво