Opozicija van vlasti i "u vlasti"

U Srbiji postoji "veoma brojna i moćna opozicija" i ima ogromnu podršku, tvrdi premijer Aleksandar Vučić, koji je to izjavio gostujući na TV Hepi. Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević kaže da nema nikakve mogućnosti saradnje socijalista sa strankama "novog DOS-a". Sociolog Vladimir Vuletić primećuje da SPS ima potrebu da se distancira od SNS-a, kako se ne bi utopili u tu stranku.

Premijer Vučić prognozira da će predstojeći izbori biti veoma neizvesni, uz opasku da opozicija postoji i u vlasti.

"Takođe, postoji opozicija koja je na vlasti i koja samo čeka priliku da sedne na dve stolice", rekao je premijer, a upitan zašto bi tako nešto radili, recimo socijalisti, odgovorio je – "Pa, oni bi i tada bili na vlasti".

"Ima razloga. Ne govorim o njima, govorim o svima i nekim drugim akterima kojima ne odgovara puna stabilnost Vlade", naveo je premijer, primetivši da se to već dogodilo u Makedoniji, Hrvatskoj, ali da se događa i u Prištini, Crnoj Gori, BiH, zapitavši zašto bi Srbija jedina bila stabilna.

Nije isključio ni motiv nekih centara moći u svetu, kojima, kako je rekao, odgovaraju "patuljaste države".

Zbog svega toga i smatra da će naredni izbori biti neizvesni, što, primećuje, može da ignoriše samo "glup čovek".

A kao jedan od pokazatelja u tom smislu navodi zapažanje da više niko ne govori o cenzuri i diktaturi.

"Zašto više ne govore o tome? Pogledajte kako novine danas izgledaju. Trebalo bi ja da tražim veća ljudska prava i da se borim za više slobode u medijima. O njima (opoziciji) nigde ništa loše ne piše", naveo je Vučić.

U medijima je ova tema prisutna već neko vreme, pa i danas u nekoliko napisa, između ostalog u tekstu koji donosi Blic, a u kojem se govori o širenju ruskog uticaja na medijsku sferu u Srbiji.

Navodno se, kako piše Blic, ruskim kapitalom podstiče rejting stranaka desnice koje zagovaraju saradnju s Rusijom, a kojima bi se, kako tvrdi sagovornik Blica, veoma lako mogla pridružiti Socijalistička partija.

Nema saradnja SPS-a sa strankama "novog DOS-a"

Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević tvrdi da nema nikakve mogućnosti saradnje socijalista sa strankama "novog DOS-a".

"Po ko zna koji put vam kažem, jasno i precizno, da ne postoji mogućnost nikakve saradnje, nikakvog razgovora sa strankama nekakvog novog DOS-a", rekao je Milićević Tanjugu i dodao da bi to bilo krajnje neodgovorno i štetno po građane.

Na podsećanje da je i SPS u jednom periodu bio deo te vlasti, Milićević je rekao da ta partija nikada nije bila u vlasti sa DOS-om.

"Pričam o periodu posle 2000. godine. To je bio period kada su uništene fabrike, a radnici ostali bez posla", rekao je Milićević.

Upitan zašto se SPS-u ne veruje da neće se DOS-om, Milićević odgovara: "Ne bih se bavio ocenama, na meni je da saopštim jasan stav SPS-a. Ako treba, ponoviću ga ponovo", dodao je on.

Naglasio je da je SPS veoma ponosan na sve uspehe Vlade, te da očekuje da će građani glasati za, a ne protiv, kako to očekuje opozicija.

Sociolog Vladimir Vuletić primećuje da SPS ima potrebu da se distancira od SNS-a, kako se ne bi utopili u SNS, ali ocenjuje da socijalisti nemaju nameru da napuštaju većinskog koalicionog partnera.

Tako on za Tanjug komentariše navode da se socijalisti u poslednje vreme ponašaju kao opozicija.

"SPS se trudi da nastupa kao stranka za sebe, sa željom da privuče što je moguće više birača i nije onda isključeno da se tu i tamo retorike dve stranke ne poklope", kaže Vuletić.

Podseća na nedavne primedbe Milutina Mrkonjića prilikom otvaranja "Prokopa" upućene SNS-u, primetivši da na taj način ne razgovaraju koalicioni partneri.

"S druge strane, to može da se tumači i nekom vrstom falične jednačine, jer Mrkonjić nema neku veliku ulogu u SPS-u, ima samo počasnu. To mu daje širi manevarski prostor da ne mora da se drži nikakve stranačke discipline... Naravno, kada se tako nešto desi, potrebno je da u javnost izađu zvaničnici stranke i ispeglaju tu priču", poručuje Vuletić, koji očekuje i da će takvih, povremenih nerazumevanja biti još.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво