Protest podrške Oliveru Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici

U severnom delu Kosovske Mitrovice održan je miting podrške Oliveru Ivanoviću, nedavno osuđenom u prvostepenom postupku na devet godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad Albancima na severu Kosova.

"Za političku presudu ne traže se dokazi, već najbolji među nama", rečeno je na skupu u centru Mitrovice.

Potpredsednica Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Ksenija Božović rekla je da je istina jedna i da mora da pobedi. 

"Oliver nije kriv. Odlučeno je da bez činjenica bude osuđen. Tražimo da bude oslobođen, a od političkih predstavnika Srba u Prištini i Beogradu tražimo da svaki razgovor sa predstavnicima međunarodne zajednice počnu pitanjem šta je sa Oliverom i njegovim pravima", rekla je Božovićeva.

"Osuđujući Olivera sude svima nama, jer ne pristajemo na laži. Svakog od nas može snaći ista sudbina. Pozivamo Vladu Srbije primeni recipročne mere prema Euleksu", navela je Božovićeva i uputila poziv Euleksu da preispita presudu i da je vrati na kolosek pravde i prava.

Igor Simić iz GI SDP rekao je da su se nadali da pravda pobedi i da će Euleksove sudije biti dovoljno hrabre da sude po pravu, pravdi i da će se odupreti političkim pritiscima.

Simić je predsedavajućoj Euleksovog sudskog veća u procesu protiv Ivanovića, Roksani Komši, poručio da danas kaže istinu, a ne za par godina. 

“Nije vreme da se ćuti, vreme je da glasno i jasno branimo Olivera. Braneći Olivera, branimo nas, branimo našu decu. Ovim putem obraćam se i Euleksu,– očekujemo da u najkraćem mogućem roku preispitaju onu sramnu presudu kvazisuda, da je ukinu i vrate ponovo na kolosek pravde i prava, jer to je jedini način da spasu obraz i dušu i da dođemo do istine”, rekao je Simić.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev rekao je da ako nema dokaza za zločine počinjene nad Srbima na KiM, o kakvoj pravdi i pravu govorimo, i da je pritvor za Ivanovića šamar svima nama.

“To nije šamar Oliveru Ivanoviću, njegovoj porodici, Mitrovici, to je šamar svim Srbima na KiM, to je pesnica u lice srpskom narodu i državi Srbiji”, naglasio je Kozarev.  

Na skupu je govorio i književnik i novinar Živojin Rakočević, a pročitano je i pismo podrške Milorada Arlova, predsednika Odbora za pomoć Srbima na KiM iz Republike Srpske. 

Protestu je prisustvovao oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

Protest je održan u centru Kosovske Mitrovice, a glavna gradska ulica je bila zatvorena za saobraćaj. Nakon protesta, građani su prošetali do zgrade Osnovnog suda u Mitrovici.

Ivanović, koji je proššle nedelje osuđen na devet godina zatvora zbog ratnih zločina koji su se dogodili 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici, premeššten je u četvrtak iz kućnog u sudski pritvor nakon ššto je Apelacioni sud u Prišštini prihvatio žžalbu tužžilašštva.

Euleks je Ivanovića uhapsio 27. januara 2014, a sudski proces tokom kojeg je sasluššan 81 svedok trajao je višše od godinu dana.

Ivanovića je Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici oslobodilo optužžbi za krivična dela počinjena 2000. godine kao i jošš četvoricu Srba kojima je suđeno u sklopu istog procesa. 

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudsko veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine.

Kako je navedeno u presudi, srpske snage tada su organizovale akciju čiššenja južžne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca.

Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitaraca i učestvovao je u tim događajima.

Osuđen je, iako nije utvrđeno van svake sumnje da je, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара