Kocijančič: Očekujemo razgovor o svim otvorenim pitanjima

Dijalog između Beograda i Prištine trebalo bi da se nastavi danas posle podne u Briselu, a kako je izjavila portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič, na dnevnom redu će se naći otvorena pitanja i srpske ali i kosovske strane.

Maja Kocijančič je u izjavi novinarima istakla da je nastavak dijaloga važan za obe strane i da je važno da dođe do napretka u implementaciji postignutih sporazuma.

“"Razgovaraće se o implementaciji onoga što je već dogovoreno u dijalogu i kako nastaviti dijalog. Očekujemo dolazak oba premijera i njihovih delegacija, kao i razgovor o svim otvorenim pitanjima"”, rekla je Kocijančičeva.

Kako je za RTS izjavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, očekuju se teški razgovori.

U prostorijama Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini prvo će se sastati sa kosovskim premijerom Isom Mustafom, a zatim sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, posle čega će uslediti zajednički sastanak.

Prema najavama zvaničnika iz Beograda i Prištine, očekuje se da glavna tema bude primena sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO), opšta politička klima, vladavina prava i presuda Oliveru Ivanoviću, registarske tablice, avio-saobraćaj….

Uprkos izjavama kosovskog premijera Mustafe da neće prisustvovati sastanku zbog izostanka pozitivne preporuke Evropske komisije za liberalizaciju viza za Kosovo u izveštaju objavljenom krajem prošle godine, on je prihvatio poziv za današnje učešće u dijalogu zbog, kako su preneli albanski mediji, usvajanja SSP-a u Evropskom parlamentu i posete pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojta Brajana Ji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво