Jeremić: Neophodna reforma UN

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji "Prioriteti budućeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija", koja je održana u Parizu. UN polako tonu u irelevantnost, poručio je Jeremić, istakavši da je potrebna reforma svetske organizacije na više polja.

Na konferenciji koju je organizovao prestižni francuski Fakultet političkih nauka (SciencesPo) i pariski dnevnik Mond, učestvovale su istaknute ličnosti iz sveta politike, međunarodnih odnosa i nauke i visoki predstavnici francuske države, saopšteno je iz CIRSID.

Konferencija je izazvala posebnu pažnju u međunarodnim krugovima, jer je prvi put održana panel diskusije sa različitim deklarisanim ili potencijalnim kandidatima za mesto novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Jeremić je na istakao da, u aktuelnom momentu međunarodnih odnosa, koga karakteriše porast geopolitičkih tenzija i regionalnih kriza, kao i izraženi globalni karakter glavnih izazova, jačanje multilateralizma i revitalizacijaUN predstavlja jedinu kredibilnu i održivu opciju.

Predsednik CIRSD je upozorio da UN polako tonu u irelevantnosti, da je potrebna reforma ove organizacije na više polja, kako bi mogla da nastavi da igra važnu ulogu i u 21. veku.

"Ključni izbor u procesu imenovanja novog generalnog sekretara UN jeste onaj između nastavka postojeće prakse vođenja organizacije, sa jedne strane, što bi vodilo ka njenoj daljoj marginalizaciji, i suštinske reforme organizacije, sa druge strane, kako bi ona odgovorila izazovima novog vremena", izjavio je Jeremić.

Konferenciji su prisustvovali francuski ministar ekonomije Emanuel Makron, predsednica spoljnopolitičkog odbora francuske skupštine Elizabet Gigu, predsednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Elmar Brok, predsednica Uneska i kandidat za novog generalnog sekretara UN Irina Bokova, predsednik Međunarodne kriznegrupe Žan-Mari Geno i mnogi drugi.

Proces izbora novog generalnog sekretara UN će svakako biti najvažniji međunarodni izbor u 2016. godini, kao i jedna od važnijih diskusija u svetskim prestonicama u toku ove godine, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво