Читај ми!

Zeri: Odluka o sedištu Specijalnog suda ponovo u parlamentu

Nije sve još gotovo u vezi sa početkom rada Specijalnog suda za zločine OVK, piše prištinski "Zeri" i ističe da će taj sud početi da funkcioniše tek nakon što o tome u kosovskom parlamentu bude ratifikovan sporazum, kao i da se prve optužnice mogu očekivati u drugoj polovini ove godine.

Priština još nije ispunila sve svoje međunarodne obaveze za funkcionalizaciju Specijalnog suda, piše prištinski list, pozivajući se na upućene izvore, uz napomenu da bi do tada trebalo da budu završena još neka preostala tehnička pitanja.

Zeri navodi da se vlast u Prištini još nije oglasila kada će ovaj sporazum biti poslat parlamentu na ratifikaciju.

Advokat Tom Gaši je za prištinski dnevnik rekao da iz formalnih razloga sporazum koji je postignut između EU i Holandije, uz učešće predstvnika kosovskih vlasti, treba "da bude ratifikovan u holandskom kao i u kosovskom parlamentu".

Tek nakon toga taj će se sporazum smatrati važećim, a Specijalni sud će moći da počne sa radom, rekao je Gaši.

Prištinski portal Kosova pres navodi da, za razliku od poslanika vladajuće većine koji su podržali osnivanje Specijalnog suda, na kome će se po prvi put suditi za ratne zločine počinjene na Kosovu, poslanici opozicije smatraju da je ovaj sud nepotreban.

Dodaje se i da opozicija smatra da je formiranje tog suda nepravedno i da predstavlja eksperiment sa Kosovom.

Poslanica opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu je za Kosova pres rekla da su ustavni amandmani, koji se odnose na osnivanje Specijalnog suda, ne samo politički nepravedni, nego i da stvaraju paralelni pravosudni sistem.

Hadžiju je dodala da nije trebalo formirati “etnički Specijalni sud” i dodala da je odluka kosovske skupštine o formiranju ovog suda bila štetna, a da će se njene posledice uskoro osetiti i da će za njih biti odgovorni i poslanici opozicije i vlada premijera Ise Mustafe.

"Kažemo da je zaveršena nadgledana nezavisnost, a nastavljamo sa eksperimentima kakav je Specijalni sud", rekla je Hadžiu, koja smatra da za formiranje takvog suda nije bilo potrebe jer je, kako je rekla, "rat OVK bio pravedan".

I poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj smatra da je formiranje Specijalnog suda nepotrebno i da on predstavlja veliku nepravdu koja se čini Kosovu.

"Insistirali smo na tome da, ako je neko počinio zločin, treba da mu bude suđeno na Kosovu, ali sadašnja vlada nije u stanju da stvori funkcionalan pravosudni sistem kako bi se suđenja odvijala na Kosovu", rekla je Kadrijaj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво