Politički analitičari o vanrednim izborima

Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, koje je danas najavio premijer i lider SNS-a Aleksandar Vučić, ne bi trebalo da ugrozi dominaciju naprednjaka na političkoj sceni Srbije, ocenjuju politički analitičari.

Aleksandar Vučić odlučio se za prevremene izbore pre svega kako bi dobio novu dodatnu energiju za pregovarački proces sa EU, ocenjuje politički direktor CESID-a Đorđe Vuković.

Vuković u izjavi Tanjugu ističe da ne očekuje nikakve ozbiljnije promene na političkoj sceni Srbije posle izbora.

"Ozbiljnji tektonski poremećaji bili bi potrebni da SNS izgubi dominantnu poziciju koju ima ili da se izgubi vladajuća većina SNS-SPS. Trebalo bi veliko čudo da se desi da se promeni vladajuća politička struktura", ukazao je Vuković.

Vuković ne veruje da će izbori rešiti društvene probleme koji postoje, već će se oni izborima pojačati i ostati nakon glasanja.

Vuković smatra da je jedan od argumenata za raspisivanje parlamentarnih izbora i što se održava glasanje na lokalnom nivou, pošto je prema istraživanjima popularnost SNS-a značajno ispod nivoa popularnosti njenog lidera.

Vuković ukazuje da će verovatno doći do personalnih promena u vladi, mada za to nije bilo potrebno ići na izbore.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović je izjavio da je odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora očekivana, ali ne i logična, s obzirom da vlada ima stabilnu većinu u parlamentu, a nema ni velikih tenzija u društvu.

Smatra da su razlozi koje je Vučić naveo neubedljivi, ali da se u "njegovim rukama lomi pogača i on može da presudi".

Zabrinut je u kakvoj će atmosferi proteći izbori i naveo da bi upravo oni mogli da stvore tenzije u drštvu.

Vukadinović je mišljenja da će opozicija čak nešto bolje proći na izborima nego na poslednjim 2014. godine, ali da će to biti nedovoljno da bi se ugrozila dominacija SNS koja će, kako očekuje, imati sličan rezultat.

Sociolog Vladimir Vuletić ocenjuje da je odluka premijera o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora bila teška odluka, ali da je premijer očigledno imao na umu velike izazove koji se nalaze pred Srbijom.

"Za sprovođenje reformi potrebna je čvrsta vlada", istakao je Vuletić u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, iako Srpska napredna stranka u Skupštini Srbije ima podršku veću od 50 odsto, dodatni razlog za raspisivanje izbora jeste i to što u redovima te stranke ne postoji potpuna saglasnost oko toga kojim putem Srbija treba da ide.

"Ovi republički izbori, koji će se najverovatnije održati istovremeno kada i lokalni i pokrajinski, trebalo bi na neki način da pojačaju čitavu tu strukturu vlasti, da na taj način pomognu da se te promene dešavaju istovremeno, i na republičkom, ali i na lokalnom nivou", istakao je Vuletić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je da će odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora dovesti do "čistog računa" između građana i vlasti, što je suština demokratskog političkog procesa.

Stanković je istakao da premijer istovremeno postavlja pitanje i legitimiteta svoje političke moći imajući u vidu činjenicu da se suočava sa značajnim osporavanjem, kako opozicionih stranaka, tako i jednog dela javnosti koja "konstantno i veoma uporno osporava gotovo svaki potez njegove vlade, svaku odluku, konkretnu meru ili rezultat".

Dodao je da je odluka očekivana i racionalna, jer bi atmosfera u društvu povodom lokalnih i pokrajinskih izbora bila takva kao da se održavaju izbori na nacionalnom nivou.

Kada je reč o reformskom procesu u zemlji, Stanković je mišljenja da će taj proces biti "pomalo privremeno usporen" zbog kampanje, ali da će se njihove osnovne konture zadržati i u mandatu tehničke vlade.

Prema njegovim rečima geopolitički pravac, odnosno put ka Evropskoj uniji će ostati, uz potrebu da se zadrže najbolji odnosi sa ostalim velikim silama, poput Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je dobra odluka da se istovremeno raspišu izbori na republičkom nivou, zajedno sa lokalnim i pokrajinskim, jer bi tako Srbiji obezbedili miran ciklus od nekoliko godina da se posveti ekonomskom razvoju.

"Ako se na lokalne i pokrajinske izbore nadovežu parlamentarni, to neće u većoj meri opteretiti državu, budžet niti stabilnost zemlje", rekao je Anđelković.

Međutim, navodi da, iako je premijer Aleksandar Vučić rekao da je opredeljen za izbore, ne treba sa 100 odsto zaključiti da će ih biti.

"On će uzeti u obzir sve faktore, od ekonomskih do geopolitičkih, i ako se to ne odražava nagativno na razvoj Srbije, mislim da će onda raspisati izbore. Realno je da ih raspiše, ali još ostavljam određenu rezervu", kaže Anđelković.

Politički analitičar Branko Radun izjavio je da je odluka premijera rezultat želje da obezbedi ''jak i svež'' legitimitet, koji neće biti osporavan.

''Koliko vidim, izbori neće dati neke značajne promene i po rejtinzima stranaka i po rezultatima izbora iz 2014. godine, ali će doneti neki novi, svež legitimitet vladajućoj koaliciji, a pre svega SNS-u'', rekao je Radun.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво