Читај ми!

Incident u Beloj Crkvi, smenjen predsednik opštine

Vanrednu sednicu Skupštine opštine Bela Crkva, na kojoj je trebalo da bude smenjen predsednik opštine Stanko Petrović iz DS-a, obeležili su incidenti. Obezbeđenje nije htelo da pusti u zgradu opštine poslanike DS-a i LSV-a, kao i grupu građana koji su došli sa njima. Oni su nagrnuli u zgradu, a obezbeđenje ih je poprskalo suzavcem, saznaje RTS. Izabran novi predsednik opštine iz redova SNS-a.

Nakon incidenta ispred zgrade opštine Bela Crkva izbila je tuča. Građani i odbornici uspeli su da uđu u zgradu, gde je nastavljen sukob, javlja izveštač RTS-a.

Vanredna sednica je održana u prostorijama Kulturno-prosvetnog centra u Beloj Crkvi, a odbornici Demokratske stranke (DS) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) nisu joj prisustvovali.

Kako saznaje dopisnik RTS-a, na sednici je smenjen predsednik opštine Stanko Petrović a za novog predsednika izabran je kandidat SNS-a Darko Bogosavljević, a izabrani su i novi članovi opštinskog veća.

Darko Bogosavljević je izjavio da DS i LSV nisu hteli da prihvate da više nemaju većinu u lokalnom parlamentu.

"Oni su i fizičkim putem pokušali da ometaju i prekinu sednicu", kazao je Bogosavljević agenciji Beta.

Bogosavljević je dodao da je za njegovog zamenika izabran Marjan Aleksić, koji je nedavno iz JS-a prešao u SNS, a da je predsednik Skupštine ostao Nenad Živanović iz JS-a.

Bogosavljević je naveo i da je pred novim opštinskim rukovodstvom kratak period pred predstojeće izbore i da će se potruditi da Bela Crkva postane prosperitetan grad u koji će ljudi želeti da dođu da žive, a ne da bude mesto iz kojeg žele da odu.

Rekao je i da će verovatno biti kandidat SNS-a za predsednika opštine i nakon lokalnih izbora, ali da to zavisi i od rezultata koje će do tada ostvariti.

Bogosavljević je istakao i da se nada daljoj saradnji sa DS-om i LSV-om u Skupštini, odnosno da će te stranke prisustvovati narednim sednicama.

Predsednik Pokrajinskog odbora Jedinstvene Srbije za Vojvodinu Srđan Kružević rekao je da su izbor Bogosavljevića podržala 24 od ukupno 33 odbornika, koliko ih ima u SO Bela Crkva.

Odbornica LSV-a Sandra Ristić kaže da je predsednik Skupštine Bele Crkve Nenad Živanović usmenim putem pozvao odbornike da vanrednu sednicu održe u sali Kulturno-prosvetnog centra u toj opštini.

"Odbornici LSV-a i DS-a ostaju u sali Skupštine, jer samo ovde može i sme da se održi sednica lokalnog parlamenta", istakla je odbornica LSV-a.

Predsednik Demokratske stranke u Beloj Crkvi Željko Crnogorac izjavio je da je na odbornike bačen biber-sprej kako ne bi prisustvovali vanrednoj sednici Skupštine opštine.

"Nekakvo privatno obezbeđenje iz Vršca na silu nas je sprečilo da uđemo u zgradu. "Dobio sam biber-sprej direktno u oči. Nakon toga uz pomoć građana samo uspeli da uđemo u zgradu", naveo je Crnogorac.

Tvrdi da se policija nije odazvala pozivima da dođe u Opštinsku upravu Bele Crkve.

Poručio je predsedniku Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću da odmah danas raspiše izbore.

Crnogorac je rekao da ni DS i LSV, ali ni zakon, ne priznaju sednicu koja nije održana u skupštinskoj sali.

"Mi nastavljamo svoj štrajk glađu i očekujemo da se održi sednica na koju smo pozvani, jer ne može neko usmenim putem da pozove odbornike da održe sednicu na nekom drugom mestu", naglasio je Crnogorac.

Dodao je i da će štrajkovati sve dok neko iz policije ne prihvati njegove prijave protiv lica iz obezbeđenja koja su ga, kako je rekao, udarala i sprečavala da uđe u Opštinsku upravu.

S druge strane, poslanik SNS-a u Skupštini Srbije Željko Sušec rekao je da su suzavac bacili odbornici LSV-a i DS-a. 

Sušec je istakao da je "ovaj događaj samo dokaz vandalskog ponašanja i dovođenja kojekakvih tipova iz kriminogenih sredina da prete narodu i odbornicima koalicije oko SNS-a". To je za svaku osudu. Verujem da će nadležni organi reagovati i da će građani da osuditi taj čin, dodao je Sušec.

Optužbe i osude događaja u Beloj Crkvi

Međusobne optužbe za incident u Beloj Crkvi razmenili su pokrajinski funkcioneri SNS-a i DS-a, Igor Mirović i Branislav Bugarski.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da Tužilaštvo će ispitati sve elemente događaja u Beloj Crkvi i istakao da će odgovarati svi koji su prekršili zakon, bez obzira na stranačku pripadnost.

Poslanik SNS-a u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović istakao je da su naprednjaci potpuno legitimno i demokratski preuzeli vlast u Beloj Crkvi, uz podršku većine odbornika.

Događaje u Beloj Crkvi osudili su Demokratska stranka, Pokret za preokret samostalnog poslanika Janka Veselinovića, Generalni sekretar LSV-a Bojan Kostreš, Nova stranka i Liberalno-demokratska partija.

Ispred zgrade skupštine opštine je večeras mirno, a na ulazu dežuraju portiri.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво