Odbrojavanje do odluke o parlamentarnim izborima

Iščekuje se odluka o tome da li će uz pokrajinske i lokalne, biti održani i vanredni parlamentarni izbori. O tome je posle podne, kako RTS saznaje, premijer razgovarao sa predsednikom Republike. Prethodno je najavljeno da će predsednik Vlade, koji je i lider SNS-a, u nedelju od Glavnog odbora partije tražiti odobrenje da, pre stranačke skupštine u februaru, odluči o raspisivanju izbora. Obraćanje premijera najavljuje se za četvrtak u podne.

Posle izjave da ne može sam da odluči da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora i da će o tome razgovarati sa saradnicima, ministrima i predsednikom Srbije, tokom popodneva premijer se sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Nakon sastanka nije bilo saopštenja, a stav predsednika je da nam nisu potrebni vanredni izbori, ali da će poštovati odluku premijera. I Aleksandar Vučić je govorio da, kao premijer, želi da izbegne izbore, ali i da njihovo raspisivanje zavisi od atmosfere u društvu.

Baš zbog atmosfere u kojoj se, kako kaže, dave njihovi ljudi, Radomir Nikolić će predložiti naprednjacima u Kragujevcu da usvoje zaključak koji bi trebalo da pomogne lideru SNS-a da se odluči za vanredne izbore. Nikolić nije usamljen među naprednjacima.

"Po mom ličnom mišljenju, zašto da ne – treba videti šta građani misle o reformskoj politici Aleksandra Vučića, Vlade i Srpske napredne stranke, a šta misle o kriminalnim aferama od Razvojne banke Vojvodine do Heterlenda i svih dokazanih afera Demokratske stranke Bojana Pajtića", rekao je šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić.

Opozicija je, čini se, spremna. Lider demokrata Bojan Pajtić pozvao je sve opozicione stranke na sastanak kako bi se dogovorili o nastupu na izborima.

"Mi sa 11 odsto podrške ne možemo da računamo da smenimo vlast. Zbog toga ćemo 19. januara pozvati, i sada upućujem poziv svim strankama proevropske orijentacije koje u ovom trenutku nisu deo vlasti, da sa nama razgovaraju o tome na koji način da nastupamo na izborima", rekao je Pajtić.

Spremajući se za lokalne i pokrajinske izbore, stranka Rasima Ljajića poručuje da nespremna neće dočekati ni eventualne parlamentarne izbore.

"Svakako, u to glavna stranka u koaliciji ima najbolji uvud, stožerna stranka ima više saznanja, informacija i mogućnosti da o tome donese konačnu odluku. Ako me pitate lično, ne bih voleo da bude vanrednih parlamentarnih izbora, ali bi me više iznenadilo ukoliko se oni ne održe", rekao je Ljajić.

Lično, za vanredne parlamentarne izbore nije ni koalicioni partner naprednjaka Ivica Dačić. U šali je nedavno rekao da ga, sa najavom izbora, Vučić "stresira svaka tri meseca".

"Oni verovatno procenjuju da je spajanjem parlamentarnih izbora sa pokrajinskim i lokalnim realniji scenario njihovog boljeg rezultata na sva tri nivoa, jer krupnih razloga nema. Koalicija je stabilna, čak i da SPS nije deo te koalicije, postoji dovoljna većina, ne postoje veliki politički i ekonomski problemi", rekao je Bojan Klačar iz Cesida.

Narodna skupština se raspušta ukoliko to predsedniku Republike predloži Vlada, ako izgubi poverenje u parlamentu ili premijer podnese ostavku.

Ako dočekamo jedan od tih scenarija, građani bi trebalo da na birališta izađu između 22. aprila i 22. maja, kada Ištvan Pastor očekuje redovne izbore u Vojvodini.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво