Đurić: Nema sumnje da će ZSO biti formirana

Međunarodna zajednica je svoj interes prepoznala u našem predlogu da stvorimo ZSO, pa je zbog toga i podržala naš plan i koncept, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić rekao je da će Zajednica srpskih opština biti formirana i da u to nema nikakve sumnje.

"Mi našu politiku temeljimo na tome da izgradimo veću stabilnost, međusobno poverenje i normalnije odnose, a međunarodna zajednica je svoj interes prepoznala u tom našem predlogu da stvorimo ZSO, pa je zbog toga i podržala naš plan i koncept", rekao je Đurić u intervjuu televiziji Most iz Zvečana.

Đurić je podsetio da je ideja o stvaranju ZSO došla iz Beograda.

"Naša strana je predložila stvaranje ZSO a međunarodna zajednica je ta koja je to prihvatila i podržala i rekao bih da je to naš diplomatski uspeh" rekao je Đurić i dodao da je Vlada premijera Aleksandra Vučića rekla osim što ne želimo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i to nećemo nikada prihvatiti želimo da imamo ZSO".

"Uspeli smo da dobijemo podršku za to i da najuticajnijim ljudima u svetu pokažemo da Zajednica nije uperena ni protiv koga već da je isključivi cilj da nama pomogne da opstanemo", rekao je Đurić.

Ocenio je da je izjava premijera Kosova Ise Mustafe da treba omogućiti viznu liberazicaju Kosovu u zamenu za formiranje ZSO "poruka za unutrašnju upotrebu".

Đurić je rekao da mu je žao što su građani Kosova i Metohije diskriminisni kada je u pitanju vizna liberalizacija i što sa pasošem na kome piše Policijska uprava Koordinacionog centra za KiM ne mogu u zemlje šengenskog sporazuma.

"Mislim da je to nepravedno prema našim građanima i Srbima i Albancima... ja bih voleo da koriste naša dokumenta, ali mi nećemo sprečavati druge ako žele da puste nekoga u svoju državu sa dokumentima koja mi smatramo nevažećim. Mi im nismo prepreka, mi ta dokumenta ne priznajemo jer ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost, ali ako ih neko prihvati, tim bolje za mlade ljude koji žele da negde idu, nešto nauče, i zarade", rekao je Đurić.

"Ratni zločini ne zastarevaju" 

Direktor vladine kancelarije rekao je da ratni zločini nikada ne zastarevaju, pa tako ni oni počinjeni nad srpskim stanovništvom.

"Niko za to nije odgovarao, a posebno ne za ratne zločine od 1999. i 2004. godine i zato je neophodno da odgovorni za zločine budu izvedeni pred lice pravde da bi se zadovoljili pravda i porodice žrtava", rekao je Đurić i podsetio da Srbi nemaju dobra iskustva sa međunarodnim pravosuđem.

"Mislim da novom sudu za ratne zločine treba dati šansu zbog toga što je to jedina realna prilika da se neko makar iz nekih političkih razloga izvede pred lice pravde i iz tog razloga mi ćemo nastaviti da pružamo podršku i svaku vrstu pomoći", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je, govoreći o poslednjem napadu na Srbe u Goraždevcu rekao da je potrebno stvoriti klimu da na Kosovu i Metohiji ne treba napadati Srbe.

"Dok god jednim okom osuđujete napade a drugim se smešite i namigujete onima koji ih vrše ti napadi neće prestati", rekao je Đurić i ocenio kao važnim da albanski političari dobro razumeju da ako želimo da gradimo sigurnu i kvalitetnu budućnost, moraju da vode računa o našoj kao o svojoj deci i jedino tada će naša deca biti mirna i spokojna".

Đurić je rekao da otvaranje poglavlja pokazuje da u međunarodnoj zajednici imaju sluha za interese Srbije.

"Pokazuje sa da naše evrointegracije mogu da idu napred iako pokrajinske vlasti u Prištini ne sprovode svoj deo obaveza iz sporazuma", rekao je direktor kancelarije za KiM.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво