Davenport: Poglavlje 35 nije o priznanju Kosova

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport rekao je da se poglavlje 35 odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, te da to nisu pregovori o priznanju Kosova.

Davenport je istakao da se ni u jednom dokumentu Evropskog saveta ne pominje priznanje Kosova i da nije o tome reč u pregovorima.

Šef kancelarije EU u Srbiji je, za praznični trobroj Politike, rekao da će poglavlje 35 verovatno biti otvoreno i tokom pregovaranja, jer je reč o procesu sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji je u toku.

"To je taj termin koji se koristi u svim zaključcima Evropskog saveta i u pregovaračkoj platformi za Srbiju. Jasno je da mora da dođe i do pravno obavezujućeg sporazuma", rekao je Davenport.

Šef misije EU je odbacio sugestiju da poglavlje 35 favorizuje Prištinu i da joj praktično daje pravo veta na ulazak Srbije u EU.

"Reč je o dijalogu u kojem postoji obaveza i jedne i druge strane da ne smeju da blokiraju jedna drugu na putu evropskih integracija", rekao je Davenport.

Šef delegacije EU je optimista u pogledu perspektive članstva Srbije u EU, ali, kako kaže, nije na njemu da prognozira koliko će trajati proces učlanjenja.

"Vrlo je bitno da Srbija ostane na tom putu. Teško mi je da vam kažem koliko dugo će trajati, ali, imajući u vidu da je Hrvatska postala članica EU sedam godina nakon što je otvorila pregovore, mislim da to može da bude neki okvir za vas", rekao je Davenport.

Prema njegovim rečima, brzina zavisi "pre svega od sposobnosti Srbije da ispuni sva očekivanja u svim oblastima".

Davenport je ocenio da će verovatno brže biti zatvorena pregovaračka poglavlja 25 i 26 koja se odnose na nauku i kulturu, jer je tu, kako je rekao, Srbija već mnogo napredovala.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво