Realne šanse Srbije pred Sudom pravde

"Verujem da će Sud doneti uravnoteženo mišljenje koje će otvoriti put novim pregovorima Srba i Albanaca, i to je najveća dobit", kaže dr Radoslav Stojanović. Tibor Varadi: Realne šanse. Vojin Dimitrijević: Bez trijumfalizma.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi smatra da su šanse naše zemlje "vrlo realne, ni manje ni više od toga".

Varadi je naglasio da ekspertski pravni tim, koji bi Srbija uskoro trebalo da formira, treba da se spremi za agrumentaciju drugih država, jer će albanska strana, ukoliko bude pozvana da se izjasni, sigurno pozivati na status Albanaca u Srbiji tokom devetestih godina prošlog veka.

Međunarodni sud pravde u Hagu će, u slučaju procene legitimiteta jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, doneti savetodavno mišljenje koje će biti u korist Srbije, ocenio je profesor međunarodnog prava i ambasador Srbije u Holandiji Radoslav Stojanović.

Stojanović, koji je bio šef pravnog tima Beograda u sporu Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred MSP, smatra da je Srbija "krenula u pravcu znatnog poboljšanja imidža", te da će pozitivno mišljenje iz Haga otvoriti put diplomatskom rešenju spora, odnosno novim pregovorima Srba i Albanaca.

"Verujem da će Sud doneti uravnoteženo mišljenje koje će otvoriti put novim pregovorima Srba i Albanaca, i to je najveća dobit.

Moguće je da zamislim da će Sud reći - jeste, prekršeno je međunarodno pravo - ali bi, s druge strane mogao reći i da Albanci imaju pravo na samoopredeljenje. Tada se mora pristupiti diplomatskom rešenju spora - a to su pregovori," izjavio je Stojanović.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević izjavio je da srpska javnost treba da se odvikne od trijumfalizma "jer uprkos diplomatskom uspehu, nismo nikoga pobedili".

Spoljna politika nije u poražavanju nekog drugog, već u odbrani svojih interesa i neugrožavanju drugih, rekao je Dimitrijević, ocenivši da su šanse Srbije dobre, ali da se moraju sagledati i argumenti druge strane, za koje pretpostavlja da će biti vezani za princip samoopredeljenja naroda.

I prva reagovanja u svetu na odluku Generalne skupštine UN da usvoji srpsku inicijativu ukazuju na opšti utisak da je Srbija odnela veliku diplomatsku pobedu, ali i na rezerve u pogledu krajnjeg ishoda te inicijative.

Međunarodni sud pravde treba da da mišljenje da li je jednostrano proglašena nezavisnost od strane privremenih organa samouprave na Kosovu, u skladu sa međunarodnim pravom.

Pravni stručnjaci smatraju da ukoliko sud oceni da je reč o hitnom postupku o tome može raspravljati za pola godine, dok će u redovnom ona početi tek za dve godine.

Uskoro ekspertski tim koji će zastupati Srbiju

Srbiju će pred Međunarodnim sudom pravde zastupati naš ekspertski pravni tim, koga će vrlo brzo imenovati Vlada, a koji bi naredne sedmice trebalo da počne konsultacije.

I najviše privremene institucije Kosova će, kako pišu prištinski listovi, uskoro formirati tim stručnjaka za odbranu interesa Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, a ukoliko zatreba angažovaće i strane eksperte.

Međunarodni sud pravde, koji bi nakon odluke Generalne skupštine UN trebalo da da mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, glavni je sudski organ UN koji postoji više od šest decenija.

Zahtev za ocenu legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije je 25. slučaj da svetska organizacija od Međunarodnog suda pravde traži da proceni da li je nešto u skladu sa međunarodnim pravom.

Kad dobije zahtev, Međunarodni sud pravde sam odlučuje o dinamici razmatranja - po hitnom postupku ili u redovnoj proceduri.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара