Skupština usvojila budžet za 2016. godinu

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u celini budžet za narednu godinu kojim su predviđeni prihodi od 997,4 milijarde, rashodi od 1,119 milijardi, a deficit republičke kase iznosiće 121,8 milijardi dinara, što je 2,9 odsto bruto domaćeg proizvoda. Usvojeno 11 pratećih finansijskih zakona.

13.25 - Skupština Srbije završila je osmu sednicu jesenjeg zasedanja usvajanjem 12 zakona. U ponedeljak nova sednica o setu pravosudnih zakona.

11.50 - Poslanici glasaju o manje od 200 amandmana na preostale prateće zakone.  

11.40 - Usvojen u celini budžet za sledeću godinu sa 161 glasom "za". Protiv je bilo 10 poslanika.  

11.10 - Predsednica parlamenta odredila je kraću pauzu da bi zakonodavni odbor i Odbor za finansije, zbog usvojenih amandmana, usaglasili zakonski tekst o budžetu. 

10.20 - Poslanici su u načelu usvojili sa 173 glasa "za" budžet za 2016. godinu. Počelo glasanje o više od 400 amandmana.  

10.00 - Počela sednica parlamenta na kojoj poslanici glasaju o predloženom budžetu za 2016. godinu. 

Usvajanjem 12 zakona, među kojima i najznačajniji finansijski akt - Zakon o budžetu za narednu godinu, Skupština Srbije završila je osmu sednicu jesenjeg zasedanja.

Fiskalni deficit Srbije u idućoj godini treba da iznosi 121,8 milijardi dinara, budući da su prema Zakonu o budžetu za 2016. godinu planirani prihodi u visini od 997,4 milijarde i rashodi od 1.119 milijardi. Rast društvenog proizvoda je 1,75 odsto.

Za ovu godinu bio je planiran deficit od 191,3 milijarde dinara, ali će, prema projekciji Ministarstva finansija, on do kraja ove godine iznositi oko 100 milijardi dinara, uključujući stare dugove za gas, vojne penzije i subvencije u poljoprivredi.

Za plate zaposlenih će sledeće godine iz budžeta biti izdvojeno 184,28 milijardi dinara, što je više od ovogodišnjeg plana koji je iznosio 179,55 milijardi.

U državnoj kasi su planirana i sredstva po osnovu državnih garancija za kredite EPS-a, EMS-a i Srbijagasa u iznosu od 44,1 milijarda dinara, odnosno oko 360 miliona evra.

Time su izdaci za garancije na kredite javnih preduzeća prepolovljene u odnosu na ovogodišnji Zakonu o budžetu, kada je po toj stavci planirano 81,72 milijarde dinara, odnosno oko 681 milion evra.

Poslanici su potvrdili ugovor između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, kojim je Srbija dala garancije za zajam od 200 miliona evra namenjen restrukturiranju Elektroprivrede Srbije.  

U odnosu na ovu godinu, plan za 2016. godinu nije predvideo izdatke za garancije kredita za Železnice Srbije i Resavicu.

Na ime subvencija za 2016. planirano je 85,96 milijardi dinara, dok je u planu za ovu godinu ta stavka iznosi 80,55 milijardi.

Usvojeni budžet, kao i budžet za 2015. godinu, dobili su podršku MMF i predstavljaju ključni deo Programa koji istovremeno rešava problem deficita, ali i strukturne probleme koji taj deficit uzrokuju.

Sa budžetom za narednu godinu usvojne su i izmene finansijskih planova Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2015. godinu i finansijske planove tih organa za sledeću godinu. 

Usvojen Zakon o budžetu za 2016. godinu trebalo bi, prema planu, ubrzo da se nađe pred Bordom direktora MMF-a, od koga se očekuje da pre Božića, 25. decembra, potvrdi Srbiji pozitivnu ocenu treće revizije zaključenog aranžmana. 

Usvojena su tri suštinska amandmana - da se transparentnije prikazuju davanja javnim preduzećima, da se vodi računa o rodno odgovornom budžetiranju, što znači da će poljoprivrednice i preduzetnice dobijati više novca i da se 35 miliona dinara izdvoji za rekonstrukciju Subotičkog pozorišta.  

Usvojene dopune zakona za realizaciju projekta "Beograd na vodi"

Skupština Srbije usvojila je i dopune Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi".

Njima je predviđeno da se po zahtevu investitora može izdati i rešenje o posebnoj građevinskoj dozvoli za izvođenje pripremnih radova.

Dopunama je precizirano da se do privođenja zemljišta urbanističkoj nameni u skladu sa planskim dokumentom, za izgradnju privremenih objekata različite namene koji su u funkciji projekta, po zahtevu investitora, može izdati privremena građevinska dozvola.

Za izgradnju objekata visokogradnje preko bruto građevinske površine 30.000 metara kvadratnih u obuhvatu planskog dokumenta, mogu se zbog složenosti objekta i tehnologije izvođenja radova, po zahtevu investitora, izdati građevinske dozvole za dve odvojene faze izgradnje.

Prva faza za koju se izdaje građevinska dozvola obuhvata izvođenje
radova na izgradnji temelja objekta, uključujući postavljanje i izvođenje šipova, dok druga faza obuhvata radove na izgradnji preostalog dela objekta. 

Od 1. januara veće akcize na gorivo i alkohol

Od 1. januara 2016. godine građani mogu da očekuju veće akcize na gorivo i alkoholna pića, predviđeno je usvojenim izmenama Zakona o akcizama.

Propisivanjem akcize na derivate nafte obezbediće se godišnje povećanje prihoda po osnovu akciza u iznosu od dodatnih šest milijardi dinara, očekuje Vlada Srbije.

Prema novim zakonskim rešenjima, akciza za olovni benzin će biti povećana sa 50 na 52,5 dinara po litru, a za bezolovni sa 50 na 54 dinara, za gasna ulja akcize su povećane od četiri dinara po litru, a za tečni naftni gas od jedan dinar po kilogramu.

Vlada je objasnila da će se tako uvećani iznosi akcize prvi put uskladiti sa indeskom potrošačkih cena u 2017. godini.

Akcize na bezalkoholna pića biće veće za dva procenta. Ubuduće će se akciza plaćati ne samo na jaka alkholna pića, već i na niskoalkoholna pića koja sadrže više od 1,2 odsto, a najviše 15 odsto alkohola.

Akciza će se plaćati i na sve vrste piva izuzev bezalkoholnih piva koje sadrži do 0,5 odsto alkohola, bez obzira na pakovanje.

Izmenama Zakona o akcizama planirano je uvođenje akciza na niskoalkoholna pića u iznosu od 21 dinar, a na pivo 24 dinara po litru. Kako je obrazloženo, taj namet se uvodi kako bi se uticalo na mlade da manje koriste ta pića.

Akciza na rakije od voća, grožđa ili vino biće 124 dinara po litru umesto 121,89 dinara, a na rakije od žitarica 316 umesto 309,23 dinara.

Parlamentarci su usvojili i izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji obezbeđuje ravnomernu i pravednu raspodelu osnovnih podsticaja u biljnoj proizvodnji i regresa za gorivo i/ili đubrivo i/ili seme, imajući u vidu smanjena budžetska izdvajanja za podsticaje u poljoprivredi, a kroz definisanje broja korisnika, prihvatljivih površina i nivoa podsticaja po jedinici površine. 

Skupština Srbije usvojila je i dopune Zakona o Ustavnom sudu, prema kojima će najviši sud u zemlji kada usvoji ustavnu žalbu i naloži naknadu materijalne, odnosno nematerijalne štete, opredeliti koji je organ obavezan da je isplati i to u roku od četiri meseca. 

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 13. dec 2015, 14:24)
anonymous [neregistrovani]

zabrana zaposljavanja

Sramota je sta se radi nezaposlenim ljudima.Produzavaju zabranu zaposljavanja za jos jednu godinu!

(nedelja, 13. dec 2015, 13:33)
Мирослав М. Копривица, Крагујевац. [neregistrovani]

Много времена је изгубљено

На разне расправе а свима је јасно да ће бити усвојено огромном већином. Јесте право опозиције да предлаже, критикује и буде против, пробали су и испало је - губљење времена.

(nedelja, 13. dec 2015, 11:05)
anonymous [neregistrovani]

Ima li sankcija za neplatiše???

Lepo rešenje za finansiranje Javnog servisa. Samo me interesuje da li su donete i odgovarajuće sankcije za ne plačanje takse? To može samo vlada da donese, a na Javni servis.

(nedelja, 13. dec 2015, 10:52)
anonymous [neregistrovani]

Da li neko može da objasni?

Što su predvideli 184,28 milijardi dinara za plate kad je to više nego ove godine, a toliko će ljudi da otpuste, pa onda će biti i manje troška za plate, valjda se ta racionalizacija zato i sprovodi?.

(subota, 12. dec 2015, 19:37)
Kolega student [neregistrovani]

Nejasno

Samo jedna stvar mi nije jasna, postalo je normalno da se trosi vise nego sto se zaradi? I kako je to moguce tj. izvodljivo? Posto bih i ja da potrosim nesto vise para a nemam...