Nepoželjan i ambasador Makedonije

Srbija otkazala gostoprimstvo makedonskom ambasadoru Aleksandru Vasilevskom, zbog odluke vlade i parlamenta te države da priznaju nezavisnost Kosova. Prethodno, i crnogorska ambasadorka proglašena "personom non grata".

Vasilevski je obavešten da u roku od 48 sati treba da napusti Srbiju pošto mu je Vlada Srbije uskratila gostoprimstvo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Vasilevskom je danas u Ministarstvu spoljnih poslova uručena nota kojom se obaveštava da je doneta odluka kojom mu se uskraćuje gostoprimstvo u Republici Srbiji.

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova, u međuvremenu, ponovilo je da odluka o priznavanju Kosova kao nezavisne države "nije uperena protiv Srbije, već predstavlja korak koji je motivisan državnim interesima".

Makedonija neće preduzimati recipročne mere prema Srbiji, saopšteno je u makedonskom ministarstvu.

Makedonska ambasada u Beogradu će biti otvorena za sve konzularne i druge poslove, ali će funkcionisati bez ambasadora.

Istovremeno, ambasador u Skoplju Zoran Popović uručio je protesnu notu zameniku ministra spoljnih poslova Makedonije Zoranu Petrovu u kojoj se traži da Makedonija preispita odluku o priznavanju Kosova.

Odluka Vlade Srbije deo je Akcionog plana, a usledila je nakon što je Vlada u Skoplju odlučila da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Odluka srpske vlade usledila je jutro nakon što su Makedonija i Crna Gora, koordinisano, priznale nezavisnost Kosova, što je Beograd ocenio kao loš potez, i "nož u leđa" nastojanjima Srbije da naredno poglavlje kosovske krize prenesu u okvire Međunaodnog suda pravde, od koga je Generalna skupština UN zatražila izjašnjavanje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи