Završen 22. Ministarski savet OEBS-a u Beogradu

U Beogradu je kasno večeras završen 22. Ministarski savet OEBS-a, na kojem su glavne teme bile borba protiv terorizma, ukrajinska i migrantska kriza, klimatske promene, kao i rusko-turski spor posle obaranja ruskog aviona.

Predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u završnom govoru da su tokom sastanka ulagani napori da se postigne konsenzus o brojnim pitanjima, ali da u pojedinim pitanjima to nije bilo moguće.

"I pored toga verujem da je sastanak održan u konstruktivnoj i iskrenoj atmosferi, kao i da će ta atmosfera doprineti da se tokom narednog predsedavanja reše otvorena pitanja i prevaziđu razlike", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da za vreme srpskog predsedavanja nije rešeno mnogo problema, da je možda moglo da se donese više odluka, ali da mu se čini da je duh članica pozitivan i da je organizacija na dobrom putu.

"Da nismo usvojili nijednu odluku večeras, bio bih spreman da proglasim da više ne postoji organizacija, jer nema švrhu ukoliko nema volje za kompromisom. Da je diskusija trajala još pola sata, bio bih u iskušenju da bacim suzavac", rekao je Dačić, podsetivši da je bio ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Dačić je učesnike pozvao da ponovo dođu u Beograd, ističući da će Srbija, iako više neće biti predsedavajuća OEBS-u, sa svoje strane uvek davati ključni doprinos miru i rešavanju konflikata.

"Neki od vas su imali sumnje kako će Srbija da obavlja ovaj posao. Posebno mi prija što je Srbija sa raznih strana pohvaljena za način na koji je predsedavala OEBS-u", rekao je Dačić i istakao da se Srbija trudila da bude dobar posrednik, a ne sudija.

Dačić je dodao da su ministri spoljnih poslova imali niz bilateralnih sastanaka i da se nada da je njihov boravak u Beogradu bio produktivan.

Podsetio je da je beogradski skup održan u znaku 40 godina od Helsinške povelje, na čijim principima počiva ta organizacija.

Dodao je da je i pored razlika koje su iskazane, zadovoljan tonom sastanka, te da to pokazuje da Srbija i Beograd "pogoduju tonu kompromisa".

Među predlozima izjava koje nisu usvojene nalazi se, na primer, ona u vezi sa slobodom okupljanja, izjašnjavanja i medija.

Ambasadorka Crne Gore pri OEBS-u Slavica Milačić, u ime svoje i više zemalja, izrazila je žaljenje što kompromis o ovom pitanju nije postignut i izrazila nadu da će se raditi na povećanju bezbednosti novinara.

Ministarskim savetom je okončano jednogodišnje predsedavanje Srbije organizacijom, koje je, prema oceni učesnika, bilo veoma uspešno.

Tokom dvodnevnog skupa Beograd je bio diplomatska prestonica Evrope i sveta, ugostivši 1.700 delegata i 44 šefa diplomatije.

Glavne teme koje su okupirale učesnike bile su pretnje terorizmom, bezbednost, migrantska kriza, konflikt u Ukrajini, ali i drugim delovima Evrope, kao i novonastalo zaoštravanje odnosa posle obaranja ruskog aviona iznad granice Turske i Sirije.

Skup je bio prilika za održavanje više bilateralnih susreta, a najveću pažnju domaćih, ali i svetskih medija, svakako je privukao sastanak šefova diplomatije Rusije i SAD, ali i bilaterala ruskog ministra Sergeja Lavrova sa kolegom iz Turske Mevlutom Čavušogluom, što je bio prvi susret predstavnika dve države nakon incidenta.

Takođe, skup je bio i prilika za veliki broj bilateralnih susreta srpskog rukovodstva sa zvaničnicima koji su učestvovali na skupu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво