Crnogorski ambasador nepoželjan u Beogradu

Posle odluke Crne Gore da prizna jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije, Srbija uskratila gostoprimstvo ambasadoru te zemlje u Beogradu. Ambasadorki Crne Gore, Anki Vojvodić, večeras uručena nota srpskog MIP-a da je "persona non grata".

"Vlada Srbije je donela odluku da obavesti Podgoricu da prisustvo njenog zvaničnog predstavnika u Beogradu više nije poželjno, izjavio je ministar Jeremić.

"Ovo je korak predviđen Akcionim planom Vlade Srbije. Mi smatramo da ovaj potez predstavlja adekvatnu meru s obzirom da zemlje regiona imaju posebnu odgovornost za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu", dodao je Jeremić.

Beograd se odlučio za tu oštriju meru, jer je odluka Podgorice o priznavanju Kosova usledila posle jučerašnjeg glasanja za srpsku rezoluciju u Savetu bezbednosti UN, rekao je Jeremić u emisiji "Intervju" Radio-televizije Srbije.

"Ova odluka je doneta pod pritiskom onih čije su ideje i gledanje na kosovski problem poražene prilikom glasanja na Generalnoj skupštini. Pošto su ti pritisci odneli prevagu pri odlučivanju Vlade Crne Gore, mi smo se odlučili na ovakav korak", dodao je Jeremić.

"Moramo pokazati čvrstinu i odlučnost u odbrani našeg teritorijalnog integriteta i suverentiteta i nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN naša reakcija na svako ugrožavanje našeg teritorijalnog integriteta biće odlučna", napomenuo je šef srpske diplomatije.

Ambasadorki Crne Gore, Anki Vojvodić, večeras uručena nota srpskog MIP-a da je "persona non grata".

"Nisam sigurna da je to dobar politički potez, ali kao ambasador svoje zemlje to stoički podnosim", izjavila je Anka Vojvodić za Betu. Ocenila je da mera koja joj je izrečena nije promišljena, ali je istakla da će je poštovati.

"Poštovanjem odluka drugih država svi pokazujemo svoje demokratske kapacitete. Nadam se da će naši odnosi u budućnosti da budu onakvi kakvi su bili do sada i da će se obezbediti stabilnost naših država i regiona u celini", rekla je Vojvodić.

S druge strane, Crna Gora neće uskratiti gostoprimstvo ambasadoru Srbije u Podgorici Zoranu Lutovcu. Ministar inostranih poslova Milan Roćen izjavio je da žali zbog odluke da se uskrati gostoprimstvo Anki Vojvodić.

Bogdanović: Loša odluka Crne Gore

Odluka Vlade Crne Gore o priznanju nezavisnosti Kosova je nešto što je Srbija najmanje očekivala i priželjkivala, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Ovo je prvi put u istoriji da je Crna Gora izdala Srbiju, rekao je Bogdanović dodajući da će se ovo loše odraziti na Srbe na Kosovu i Metohiji koji su očekivali da ih bratska Crna Gora podržava, a ona se svrstala u red onih koji su priznali takozvanu državu Kosovo.

Bogdanović je istakao da su svi u Vladi ovu vest primili sa žaljenjem i da je bilo mnogo poziva sa Kosova i Metohije jer su ljudi zabrinuti.

On je naglasio da je potpuno jasno da je Crna Gora bila pod ogromnim pritiskom da ovo učini, ali da treba imati u vidu da su i druge države izložene pritisku da priznaju Kosovo, a ipak odolevaju i čekaju mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Dačić: Odluka, očigledno doneta pod pritiskom

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je crnogorska odluka o priznanju nezavisnosti Kosova očigledno doneta pod pritiskom, ali da Crna Gora to nije morala da uradi.

Rekaoa je da će taj potez crnogorskog rukovodstva ostaviti trajne posledice po odnose dve države, ali i po odnose srpskog i crnogorskog naroda.

"Ne mogu da verujem da Egipat, Indonezija, Španija ili Panama bolje razumeju značaj Kosova za Srbiju i Crnu Goru od same Crne Gore. Ne znam samo kako će i o čemu će pevati crnogorski guslari", istakao je Dačić.

Rekao je da će verovatno sada morati da se vrši "revizija guslarskih pesama", književnosti, čojstva i ljunaštva, jer su se čitavu svoju istoriju Crnogorci borili protiv Turaka i oslobađali Kosovo od Turske i Albanske okupacije, zajedno sa Srbijom.

Reagovanje političkih partija

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je da Srbija, posle priznanja nezavinosti Kosova, mora Crnu Goru da svrsta u red država protiv kojih treba pokrenuti tužbu pred Međunarodnim sudom pravde.

"To bi bio adekvatan odgovor i upozorenje ostalim državama koje se upuštaju u to protivpravno priznavanje Kosova", ocenio je Koštunica.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da Crna Gora, "zahvaljujući izdajnicima, priznanjem nezavisnosti Kosova počinila najsramniji čin u svojoj istoriji".

Rekao je da će takva odluka imati dalekosežne posledice na srpski narod, jer priznanje nezavisnosti Kosova koje je učinila bilo koja zemlja ne može toliko da zaboli kao priznanje Crne Gore, koja je oduvek važila za "srpsku Spartu".

Šef poslaničkog kluba Napred Srbijo Tomislav Nikolić zatražio je održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se povela rasprava o budućim odnosima sa Crnom Gorom posle njene odluke da prizna nezavisnost Kosova.

Zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević ocenio je da je crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova najsramniji potez i čin u istoriji te države i naroda.

"Čvrsto verujemo da to nije uradio crnogorski narod, već je to uradila jedna ne narodna Vlada predvođena jednim čovekom koji je ucenjen", rekao je Markićević.

Odluka Crne Gore "nije u interesu ni građana Srbije, ni građana Crne Gore, jer ne doprinosi dobrosusedskim odnosima dve države", izjavila je šef poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić je rekao je da ovakav potez Crne Gore govori o licemerju i hipokriziji režima u Podgorici.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво