Sutra mandatar

Predsednik Srbije Boris Tadić sutra će saopštiti ime mandatara za sastav nove vlade, koju će činiti lista “Za evropsku Srbiju”, manjinske stranke i koalicija okupljena oko socijalista.

Najozbiljniji kandidat za premijera i dalje je potpredsednik DS Bojan Pajtić. U prilog mu ide i procena vrha SPS da bi od svih demokrata upravo on bio najprihvatljiviji biračkom telu socijalista.

Još, međutim, postoji mogućnost da se Tadić, ipak, opredeli da dosadašnjeg predsednika izvršnog veća Vojvodine zadrži na čelu vojvođanske administracije, s obzirom na to da bi ona u vremenu koje dolazi trebalo da bude nosilac evropskih integracija Srbije.

U slučaju takvog raspleta, Vojislava Koštunicu bi u kabinetu najverovatnije zamenio aktuelni ministar finansija Mirko Cvetković.

Novosadski Dnevnik, međutim, ocenjuje da nije isključena ni varijanta prema kojoj bi Tadić mandat za sastav nove vlade ponudio funkcioneru DS na kojeg se do sada u medijskim kalkulacijama uopšte nije računalo, ali koga bi na tom mestu rado videli neki evropski lideri - Božidaru Đeliću!

Lista „Za evropsku Srbiju" i koalicija stranaka okupljenih oko socijalista usaglasili su u nedelju uveče „programske principe" buduće srpske vlade. Najavili su nove, intenzivne razgovore, kako bi narednih dana bila formirana „stabilna i socijalno odgovorna vlada".

Pregovori dve koalicije vođeni su iza zatvorenih vrata, ali je predsednik Jedinstvene Srbije, jedne od partija okupnjenih oko SPS-a, Dragan Marković „Palma" najavio da počinje raspodela mandata u budućem kabinetu.

Novi koalicioni partneri najavili su da će pregovori do kraja sedmice rezutirati novom srpskom vladom, koja će, kako je rekao predsednik Jedinstve Srbije, „raditi u interesu građana i biti izuzetno pragmatična".

Đelić: Uskoro proevropska vlada

Potpredsednik republičke vlade Božidar Đelić izjavio je da je očigledno da će "veoma brzo biti formirana socijalno-odgovorna i proevropska Vlada Srbije".

Istakavši da pregovori o novoj vladi teku dobro, on je ocenio da je to "veoma snažna poruka prema domaćim i stranim investitorima koja pokazuje da će takva vlada postići veoma značajne rezultate u poboljšanju životnog standarda, borbi za naše Kosovo i u oblasti evropskih integracija".

Na pitanje novinara o njegovoj ulozi u budućoj Vladi Srbije, Đelić je odgovorio da je DS "jedinstven tim na čelu sa Borisom Tadićem i kada se završe ovi pregovori videćemo na koji način svako od nas ponaosob može da pomogne".

Napominjući da je "timski igrač" u Tadićevom timu, on je dodao da ni pre dve godine, kad se na predsednikov zahtev vratio u politiku, nisu pričali o funkcijama, a to nije učinjeno ni sada.

Izražavajući očekivanje da će "koherentan sistem vlasti" biti uspostavljen u republici, pokrajini i Beogradu i Novom Sadu, Đelić je ocenio da će takav sistem naredne četiri godine obezbediti političku stabilnost što je najbolja garancija da će naša zemlja brzo napredovati.

Mladenović: Bićemo jaka opozicija

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović rekao je da je ta partija počela pripreme za opoziciono delovanje uključujući i "prekompoziciju" poslaničkog kluba u koji bi trebalo da uđu i neki visoki funkcioneri DSS-a.

"Siguran sam da će DSS biti izuzetno jaka opozicija i da ovima koji budu formirali vladu neće biti lako da vrše vlast", rekao je Mladenović.

On nije odgovorio da li će predsednik stranke Vojislav Koštunica biti poslanik u novom parlamentu, ali je naveo da dosadašnji premijer "sigurno neće ići u penziju".

Prema njegovim rečima, narednih dana partija će doneti odluku o tome koji će visoki funkcioneri ući u poslanički klub DSS-a.

Govoreći o mogućnosti da socijalisti naprave Vladu Srbije sa partijama okupljenim oko Demokratske stranke, portparol DSS-a je ocenio da nije jasno šta može da spoji politike stranaka koje će ući u tu vladu.

Očigledno je da je ono što ih spaja "javno izražena sreća pojedinih amabasadora što će se formirati takva većina", rekao je Mladenović.

Kada je reč o koaliciji na nivou Beograda, Mladenović je rekao da dogovor sa radikalima i socijalistima o formiranju gradske vlasti još važi i da DSS "čvrsto stoji iza tog sporazuma".

"Rušenje sporazuma i drugačiji dogovor značio bi političku trgovinu", rekao je portparol DSS-a i dodao da je besmislena tvrdnja da će DSS praviti gradsku vladu sa drugim strankama. On je, međutim, kazao da ne zna da li će neka druga stranka odlučiti da napusti koaliciju koja je dogovrena na gradskom nivou.

Povezane vesti:

DS i SPS dogovorili programske principe

DS i SPS nastavljaju pregovore

DS i SPS na korak do nove vlade

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара