Читај ми!

Izvršni savet Uneska podržao prijem Kosova u tu organizaciju

Većinom glasova Izvršnog saveta Kosovo predloženo za prijem u Unesko. Za je glasalo 27 članova tog tela, 14 je bilo protiv, a 14 uzdržano. Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, pokušali da odlože izjašnjavanje. Konačnu reč o prijemu Kosova daje Generalna konferencija Uneska u novembru.

16.40 - Izvršni savet Uneska većinom glasova predložio prijem Kosova u tu organizaciju. 

16.30 - Nastavljena sednica Izvršnog saveta Uneska. 

15.50 - Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, zatražili su odlaganje glasanja, ali je predsednik Izvršnog saveta taj zahtev odbio, navodeći da je inicijativa zakasnela. Predstavnik Kube potom zatražio pauzu, jer je, prema njegovom mišljenju, prekršena procedura, saznaje RTS.

Izvršni savet Uneska većinom glasova predložio je da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju. Za predlog je glasalo 27 članova tog tela, protiv je bilo 14, koliko je bilo i uzdržanih.

Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, pokušali su da odlože izjašnjavanje, ali je predsednik Izvrššnog saveta taj zahtev odbio, navodeći da je inicijativa zakasnela.

Predstavnik Kube je potom zatražio pauzu, jer je, prema njegovom mišljenju, prekršena procedura.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je za RTS da Srbija, iako zvuči paradoksalno, može da bude zadovoljna jer su i glasanje i ukupna atmosfera pokazali da će biti teže ostvariti dvotrećinsku većinu na sednici Generalne skupštine Uneska. Situacija je kompleksna i pokazala je da vredi diplomatski raditi, poručio je Tanasković.

Današnje glasanje je, objašnjava, pokazalo da zapravo "nema većine u Izvršnom savetu, a još manje na Generalnoj konferenciji".

Ističe da je Papua Nova Gvineja, koja je sponzorisala predlog Prištine, bila uzdržana i čak povukla svoj potpis iz predloga.

U predlogu odluke navodi se da Izvrššni savet Uneska donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".  

Kosovo je na sednici Izvršnog saveta bilo predstavljeno bez simbola, a u zgradi Uneska nalazio se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači, koji je ušao na sednicu, ali ubrzo i napustio salu, javio je izveštač RTS-a.

Izvršni savet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale Kosovo.  

Predlog prijema Kosova bila je 43. tačka dnevnog reda 197. zasedanja Izvrššnog saveta, a o eventualnoj odluci da se Kosovo primi u članstvo Uneska raspravljaće se na sednici Generalne konferencije od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво