Stefanović: Pajtić nije prisluškivan, Vučić jeste

Ministar Nebojša Stefanović ponovio je da policija nikada nije prisluškivala lidera DS-a i predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića, a da je na osnovu uvida u dokumenta svih stepena tajnosti utvrdio da je premijer Aleksandar Vučić bio prisluškivan.

Stefanović je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, kome je podneo izveštaj o radu MUP-a od jula do septembra, rekao da je ministar unutrašnjih poslova ovlašćen da ima uvid u dokumenta svih stepena tajnosti, na osnovu kojih je video da je Vučić bio prisluškivan, prenosi Tanjug.

Tada se, prema njegovim rečima, dešavalo da BIA pronađe lice koje označi kao ekstremistu, kao što je to uradila sa funkcionerom SNS-a Vladimirom Đukanovićem, i da onda sva lica koja sa njim kontaktiraju stave na mere.

Pošto ga je poslanik DS-a Dragan Šutanovac pitao da li je prisluškivanje Vučića bilo po zakonu, odnosno da li je postojao sudski nalog za to, Stefanović je rekao da ne zna da li je ikada bilo ikakvog sudskog naloga da se prisluškuju Vučić i Đukanović, ali da zna da nije bilo sudskog procesa protiv njih.

"Ako je nešto tu bilo, zašto nema optužnog predloga, optužnice, ničega? Oni nisu optuženi ni za šta, niti su pozvani na saslušanje, ispitivanje. Očigledno je da su prisluškivani ne zbog toga što su za nešto odgovorni, nego iz nekih drugih razloga. Ne mogu da utvrdim kojih, već pretpostavljam zbog toga što su bili politički protivnici tadašnjeg režima", rekao je Stefanović.

Stefanović: Najnormalnije ponašanje policije u DS-u 

Ministar Stefanović rekao je da policija prilikom ulaska u prostorije Gradskog odbora Demokratske stranke krajem septembra nije nikog ispitivala, niti pretraživala prostoriju, već je u pitanju bilo najnormalnije postupanje policije.

Stefanović je rekao da nijedna stranka nije eksteritorijalna pa da policija ne može da prikuplja obaveštenja, prenosi Tanjug.

U pitanju je, kako je objasnio, bilo najnormalnije postupanje policije, koja se u prostorijama Gradskog odbora Demokratske stranke raspitivala da li planiraju skup ispred tih prostorija i da li je za to potrebno obezbeđenje.

"Žao mi je što je od toga napravljena fama. Osećam veliko žaljenje zbog pogrešnog saopštenja, koje je nastalo jer MUP nije imao adekvatnu informaciju. Nije bilo zle namere, samo su tražili informaciju da li će se u tom pravcu održati skup", rekao je Stefanović, navodeći da je policija te prostorije napustila za 59 sekundi.

Pošto ga je šef poslanika SDS-a Marko Đurišić upitao i za skupove u vreme postavljanja kamena temeljca za projekat "Beograd na vodi", Stefanović je naveo da je samo jedan skup prijavljen u skladu sa zakonom tog dana i da je bio u pitanju skup Nevladine organizacije "Beograd za sve".

Ministar Stefanović je objasnio da, prema zakonu, na jednom prostoru u isto vreme može biti održan samo jedan skup.

"Netačno je da je policija bilo kome bilo gde tražila da nekuda prođe", rekao je Stefanović, navodeći da je tog dana bilo veoma teško održati javni red, jer su skupovi bili vrlo blizu, ali da je on održan.

Dragan Šutanovac je rekao da na Jutjubu ima snimak sa policajcem kako građaninu traži člansku kartu SNS-a.

"Nemam ništa protiv da taj čovek bude izbačen iz policije i da se podigne krivična prijava protiv njega, niti mu je neko iz Ministarstva, niti mu je neko iz policije rekao da traži bilo kome bilo šta i ja ovo ne bih izjavio da sam ja ili bilo ko iz SNS-a tim ljudima to rekao", rekao je Nebojša Stefanović. 

Polemika se vodila i oko smanjenja dnevnice na 150 dinara, što važi i za policiju.

"Kada neko iz Kraljeva dođe da obezbeđuje Paradu ponosa imaće 150 dinara za ceo dan za hranu, voleo bih da vi imate 150 dinara za ceo dan", obratio se Dragan Šutanovac ministru Stefanoviću.

"Ali mi obezbeđujemo hranu za svakog pripadnika koji dolazi", rekao je ministar, navodeći da će se truditi da se do kraja godine povećaju plate u policiji.  

Za tri meseca otkriveno osam kriminalnih grupa

Policija je od jula do septembra otkrila osam organizovanih kriminalnih grupa sa ukupno 42 člana koji su delovala u oblastima finansijskog, opšteg i visokotehnološkog kriminala, rekao je Stefanović.

On je rekao da su se te kriminalne grupe bavile falsifikovanjem novca, zloupotrebom platnih kartica, krijumčarenjem narkotika, oružja i iznuda.

Stefanović je rekao da je zbog tih policijskih akcija Ministarstvo unutrašnjih poslova početkom meseca dobilo pohvale za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i od strane Evropske komisije.

Osvrnuvši se na aktivnosti u suzbijanju privrednog kriminala, on je rekao da je u posmatranom periodu otkriveno 1.757 krivičnih dela iz te oblasti.

Stefanović je precizirao da je prijavljeno ukupno 270 osoba, a da je izvršenjem krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala prouzrokovana šteta od oko 8,5 milijardi dinara.

Ministar unutrašnjih poslova je naveo i da je iznos stečene imovinske koristi dobijen vršenjem tih krivičnih dela procenjen na oko 5,9 milijardi dinara.

Prema njegovim rečima, krivičnim delima iz oblasti privrednog kriminala preovladavaju zloupotreba položaja odgovornog lica (158 slučajeva), zloupotreba službenog položaja (189), falsifikovanja službene isprave (204), zloupotreba ovlašćenja u privredi (95).

Govoreći o aktivnostima u sprečavanju krivičnih dela protiv imovine, Stefanović je rekao da je u posmatranom periodu i evidentirano 12.658 tih krivičnih dela, što je za 16,6 odsto manje nego u istom intervalu prošle godine.

Prema njegovim rečima, smanjen je broj teških krađa sa 6.157 na 4.899, krađa vozila sa 462 na 400, razbojništva sa 607 na 553, razbojničkih krađa sa 22 na 17...

Zaplenjeno više od 600 kilograma droge

Policija je od jula do septembra ove godine zaplenila oko 600 kilograma raznih vrsta narkotika, kao i 8.671 komad sintetičkih narkotika, izjavio je ministar.

On je precizirao da je u tom periodu oduzeto 497,8 kilograma marihuane, 21,9 kilograma heroina i 9,2 kilograma kokaina.

Stefanović je rekao da je u tom intervalu zaplenjen i jedan kilogram hašiša, više od pet kilograma amfetamina i oko četiri kilograma ekstazija, dodavši da je otkriveno 1.212 krivičnih dela u vezi sa narkoticima.

Prema njegovim rečima, u ta tri meseca postignuti su značajni rezultati i u otkrivanju zloupotreba u prometu akcizne robe, pa je oduzeto 30.497 boksova cigareta.

Ministar je naveo da je u tom periodu zaplenjeno i 6,6 tona duvana, odnosno 5,1 tona rezanog duvana i 1,5 tona duvana u listu.

Za tri meseca 60 odsto više prijava

Policiji je od jula do septembra ove godine prijavljeno 1.638 krivičnih dela nasilja u porodici, što je za 60 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kaže Stefanović.

On je dodao da je za ta tri meseca prijavljeno za 620 krivičnih dela više u odnosu na isti interval lani, kada su građani prijavili 1.018 slučajeva nasilja u prodici.

"Verujemo da je to posledica toga što se građani sada više odlučuju da prijave nasilje u porodici i što se o tome više priča u društvu", rekao je Stefanović.

Stefanović je podsetio i da je u julu u Upravi kriminalističke policije firmirano Odeljenje za prevenciju suzbijanja nasilja u porodici "kao jedan od koraka ka rešavanju ovog društvenog problema".

Stanje bezbednosti u saobraćaju pogoršano

Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, ministar je rekao da je situacija od jula do septembra ove godine, u odnosu na isti period lane, nepovoljnija, imajući u vidu povećanje broja poginulih i povređenih.

Dodao je da je u ta tri meseca ove godine evidentirano ukupno 9.160 saobraćajnih nezgoda, što je u odnosu na isti period 2014. godine, više za 2,3 odsto.

Stefanović je naveo i da je broj saobraćajnih nesreća sa nastradalima povećan za više od sedam odsto, kao i broj poginulih za skoro 44 odsto, odnosno sa 137 na 197.

Ministar je dodao da je ukupna materijalna šteta u svim saobraćajnim nezgodama u posmatranom periodu ove u odnosu na prethodnu godinu, povećana sa 554 na više od 594 miliona dinara.

Stefanović je rekao da su od jula do septembra ove godine saobraćajni policajci otkrili 253.023 prekršaja, što je za 4,1 odsto više nego u istom intervalu 2014.

Kako je napomenuo, od 1. januara do 30. septembra ove godine, otkriven je 696.921 prekršaj, što je za 30,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ministar unutrašnjih poslova najavio je i da će načelnik Uprave kriminalističke policije biti postavljen kada se za tu odgovornu funkciju pronađe odgovarajuća osoba koja zadovoljava visoke kriterijume.

Stefanović je naglasio da rad UKP ne trpi zato što nema načelnika, podsetivši da direktor policije istovremeno obavlja i tu funkciju.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се