Читај ми!

Vučić: Srbija zahvalna Britaniji na podršci

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Filipom Hamondom da su imali dug razgovor i zahvalio Velikoj Britaniji na podršci, naročito posle poplava. Filip Hamond je izjavio kako je ključ za ulazak u EU normalizacija odnosa sa Prištinom.

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da je prihvaćen predlog Hamonda da se uspostavi strateški dijalog Srbije i Velike Britanije, kako bi imali stalne kontakte i kako bi mogli stalno da se konsultujemo.

Vučić je naglasio da je u razgovoru sa Hamondom bilo reči o migrantskoj krizi, o reformama i evropskom putu Srbije.

"Srbija prihvata sva rešenja u vezi sa migrantskom krizom, mi ne kukamo, radimo da se ljudski ponašamo prema onima koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja, ako budemo imali i značajniju ulogu, prihvatićemo je", naglasio je Vučić.

Vučić ističe kako Srbija ne traži ni od koga ništa i dodaje kako ne možemo da dobijemo velike sume kao neke zemlje EU koje se takođe nalaze na migranstkoj ruti.

"Te zemlje su dobile 20 ili će dobiti 20 puta više. Ali za nas je bolje da ne dobijemo ništa, nego da budemo poniženi iznosom. Ne tražimo ničiji novac i ne zagovaramo evropske vrednosti zarad fondova. Mi smo na našem evropskom putu jer verujemo u evropske vrednosti. Znate, ako dajete, nekim zemljama koje su primile četiri puta manje izbeglica nego mi, oni će dobiti 190 miliona, a Srbija sedam miliona, onda nam nemojte davati ni to", ističe Vučić.

Premijer je naglasio da je bilo reči o pitanjima u regionu, o inicijativi Kosova za prijem u Unesku, o stabilnosti u regionu.

Vučić je zahvalio Hamondu što je na lep način govorio o našim reformama, i dodao da Srbija prihvata kritike.

"Uvek ćemo biti tu da saslušamo bolje ideje od onih koji imaju više iskustava u sprovođenju reformi", kaže Vučić i zahvalio je Britaniji na podršci evropskom putu Srbije.

Premijer Vučić očekuje da do kraja godine budu otvorena poglavlja 32 i 35, a da početkom naredne godine budu otvorena i poglavlja 23 i 24 u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Normalizacija odnosa sa Prištinom ključna za ulazak u EU

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond izjavio je kako je imao konstruktivan dijalog sa premijerom Vučićem i podsetio kako se u Srbiji dosta toga desilo od njegove poslednje posete Beogradu u januaru.

Hamond podseća kako dve zemlje imaju duboke istorijske odnose i da su i Srbija i Britanija rešene da ojačaju te odnose u budućnosti.

Ukazuje kako Britanija prepoznaje veliki uticaj koji migraciona kriza ima na Srbiju i dodaje kako želi da pohvali napore Vlade koje preduzima.

"Prema izbeglicama se ponašaju sa velikim poštovanjem. Mi pomažemo Srbiji kroz bilateralnu pomoć i nastavićemo da pomažemo", podvlači Hamond.

Ističe kako je za svaku pohvalu predsedavanje Srbije Oebs-u i dodaje kako to stvara pozitivnu slika u EU.

Govoreći o pregovaračkim poglavljima, Hamond kaže da se nada da ćemo videti barem jedno poglavlje do kraja godine, jer su poglavlja od suštinske važnosti da se ostane na putu ka EU.

"Pozdravljamo način na koji se civilno društvo angažovalo u procesu evrointegracija", navodi britanski ministar i dodaje kako su važne ekonomske i političke reforme koje idu zajedno.

Hamond podvlači kako je normalizacija odnosa sa Prištinom jedan od ključnih uslova za ulazak u EU.

Na pitanje da li smatra da srpsko kulturno nasleđe na Kosmetu treba da pripadne Albancima, Hamond odgovara da politička debata ne sme da se fokusira na prošlost.

"Jutros smo razgovarali o pitanju članstva u Unesku. Razumemo da nije u interesu da se politička debatata fokusira na pitanja iz prošlosti. Velika Britanija smatra da će Kosovo postajanjem članice Uneska imati dodatne obaveze da prihvati i zaštiti srpsko kulturno nasleđe na Kosovu. Ulaskom u Unesko Kosovo će preuzeti obavezu da zaštiti sve kulture i tradicije", ponavlja Hamond.

Pozdravlja ulogu Srbije u regionu i dodaje kako je Velika Britanija zaiteresovana za to da se vidi napredak u BiH.

"Predloženi referendum u BiH je u suprotnosti sa budućnošću i napretku ka EU zato pozdravljamo uticaj Srbije da se taj referendum ne održi", naglašava Hamond.

Zaključuje kako će Britanija nastaviti da podržava Srbiju da prevaziđe sve prepreke koje se pojave na evropskom putu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво