Читај ми!

Protesti zbog projekta "Beograd na vodi"

Protest građana koji je organizovala Inicijativa "Ne davimo Beograd" protiv početka realizacije projekta "Beograd na vodi", završen je nakon tri i po sata. Takođe, Demokratska stranka i Nova stranka organizovale su protest zbog "Beograda na vodi".

Povodom početka izgradnje "Beograda na vodi", odvojeno su održani protesti Inicijative "Ne davimo Beograd" i Demokratske stranke zajedno sa Novom strankom. 

Organizatori protesta Inicijative "Ne davimo Beograd" poručili su da je projekat "Beograd na vodi" štetan po javni interes građana, pozvali premijera Aleksandra Vučića da odustane od njega i najavili da će nastaviti borbu i proteste protiv realizacije projekta, prenosi Tanjug. 

Skup je obezbeđivao veliki broj pripadnika policije, sa opremom za razbijanje demonstracije, koji nisu dozvolili prilaz zgradi "Geozavoda", gde je prvobitno bio najavljen protest.

Učesnici protesta su uzvikivali "Izdaja" i "Lopovi", nosili bele i žute zastavice na kojima piše "Naš grad", a iz prikolice kamiona, koji je bio improvizovana bina, obraćali su se govornici i organizovan je nastup jednog hora.

Demokratska stranka i Nova stranka organizovale su posle podne protest protiv početka realizacije projekta "Beograda na vodi".

Na čelu kolone građana bili su predsednik beogradskog DS-a Balša Božović, predsednik Nove stranke Zoran Živković, potpredsednik te stranke Vladimir Pavićević, portparol DS-a Aleksandra Jerkov, bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Policija je prvobitno zaustavila građane na ulazu u Karađorđevu ulicu, ali ih je pustila da uđu u nju i zaustavila ih kod "Mikser hausa", ne dozvoljavajući im da priđu zgradi Geozavoda.

Nekoliko građana pokušalo je da probije policijski kordon i da dođe do te zgrade, ali su ih pripadnici policije sprečili u tome. 

Dvojica mladića, obučenih kao Arapi, postavili su belu kutiju od stiropora na kolovoz, na kojoj piše "Beograd na vodi- prevara veka" i "Građani Beograda", kao improvizovani kamen temeljac.

Predsednik GO DS-a Balša Božović, obraćajući se okupljenima, rekao je da ovo nije kraj borbe protiv projekta "Beograd na vodi" i najavio da će naredne nedelje DS podneti krivične prijave protiv odgovornih.

"Postavljanje kamena temeljca, odgovorno tvrdimo, najveća je prevara u istoriji ovog grada i ove zemlje", rekao je Božović i dodao da su organizovali protestni skup, kako bi ukazali da su, kako tvrdi, prekršeni zakoni i Ustav Srbije.

Božović tvrdi da se ovde ne gradi nikakav "Beograd na vodi", već da "naprednjaci i njihovi prijatelji" grade šoping centar, hotel i kafanu i to je, kako je rekao, isključivo u njihovom interesu, a ne u interesu građana.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković pozvao je okupljene da ne napadaju policiju, jer, kako je rekao, oni samo rade svoj posao.

Zamenik predsednika Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je da je "Beograd na vodi" antimodernizacijski projekat i da je to "gola otimačina".

"Taj projekat pokazuje ponižavajući odnos vlasti prema građanima i prema struci, koja je rekla da je "Beograd na vodi udar na dva veka urbanog razvoja Beograda".

Građani su nosili transparente sa slikom premijera Vučića, na kom piše "gotov je", kao i one na kojima piše "Beograd na vodi- prevara veka", a uzvikivali su "Izdaja", "Lopovi".

Okupljeni građani vratili su se do Zelenog venca, gde su završili protestnu šetnju i razišli se.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво