Читај ми!

Vulin: Migranti se slobodno kreću kroz Srbiju

Migranti imaju slobodu kretanja u Srbiji i sami odlučuju na koji granični prelaz će otići, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ističući da se pokazalo da je srpski azilni sitem bolji od hrvatskog.

Reagujući na izjavu hrvatskog ministra policije Hrvatske Ranka Ostojića, koji je Srbiji poručio da "ne muči migrante i ne šalje ih u Hrvatsku", Aleksandar Vulin je istakao da Srbija ne određuje izbeglicama kuda će i kako da idu.

"Mi migrante ne trpamo u vagone, ne usmeravamo ih i ne vodimo ih na Horgoš, kao što ih ne vodimo ni na Tovarnik, već sami odlučuju gde će ići", rekao je Vulin agenciji Tanjug.

Naglasio je da se Srbija prema migrantima odnosi kao prema ljudima, a "ne kao prema stoci", te da ih neće "trpati u stočne vagone i voditi na bilo koju granicu".

"To mogu da posvedoče i evropski komesari koji su od premijera Aleksandra Vučića dobili jasan stav da se o tome uopšte ne pregovara", rekao je Vulin.

Dodao je i da mu je žao što Ostojić ne može da prihvati da je srpski azilni sistem bolji od hrvatskog i što ne može da se pomiri sa tim da je politika uslovljavanja i kršenja svih zakona doživela poraz.

"Kao što nije uspeo da objasni ni hrvatskoj, ni evropskoj, ni svetskoj javnosti kako je moguće da je solidarnost i humanost prema izbeglicama trajala samo dva dana, a da se azilni sistem njegove zemlje raspao za manje od 48 sati, tako ni sad ne može da objasni da je Evropa postupila u skladu sa svojim zakonodavstvom, izvršila pritisak na Hrvatsku da se granični prelazi otvore i da prestane diskriminacija nosilaca srpskih pasoša", rekao je Vulin.

Naveo je da Ostojićevi komentari da Srbija pravi predstavu o tome kako brine o migrantima govore samo o njemu, ističući da Srbija nikada nije htela ni da razgovara o tome da "migrante tretira kao krompire ili kao stoku".

Komentarišući Ostojićev komentar da su prihvatni centri u Srbiji prazni, a da je pre neki dan u centru kod Šida bilo oko 200 osoba samo dok je trajala "predstava za novinare", Vulin je rekao da je tog dana Hrvatska vratila 100 migranata sa svoje granice po kiši i hladnom vremenu i da su oni bili smešteni u centru kako bi prespavali.

"Bolje bi bilo da je vreme koje je potrošio na smišljanje uvreda za srpsku vladu i napade na sve svoje susede, potrošio da napravi dobar azilni sitem koji će izdržati bar 72 sati", zaključio je Vulin.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво