DSS podnosi 63 amandmana na Predlog statuta Vojvodine

Statutom se ne može širiti autonomija Vojvodine van ustavnih normi, niti ona može da ima elemente državnosti, kaže predsednik DSS Vojislav Koštunica.

Predsednik stranke Vojislav Koštunica je rekao će amandmani biti "ponuđeni" na sednici Skupštine Vojvodine i ukazao da će, ukoliko primedbe ne budu usvojene, "definitivnu ocenu  morati da donese Ustavni sud Srbije".

DSS je pošla od poštovanja pune državnosti Srbije, uz nastojanje da Vojvodina dobije maksimalno moguću autonomiju u datim ustavnim okvirima, naglasio je Koštunica, istakavši da je ta stranka, pored amandmana, sačinila još dva dokumenta o najvišem pravnom aktu pokrajine - pravnu analizu ponuđenog dokumenta i svoj predlog statuta.

"Statutom Vojvodine se, posle usvajanja Ustava Srbije i više sistemskih zakona, nastavlja sa izgradnjom pravnog ustrojstva zemlje. Statutom se ne može širiti autonomija Vojvodine van ustavnih normi, niti ona može da ima elemente državnosti", naglasio je Koštunica na konferenciji za novinare.

Lider DSS-a je ocenio da su iz Nacrta statuta izbačene pojedine neustavne odredbe, ali da su u zvaničnom Predlogu, koji će razmatrati Skupština Vojvodine, dobar deo njih ostao.

Predsednik Pokrajinskog odbora DSS-a Zoran Lončar je naveo i konkretne zamerke ponuđenom tekstu, koje su samo delom terminološke, a u većini slučajeva suštinske.

Prema mišljenju stručnjaka DSS-a, Vojvodina ne može da bude određana kao deo sistema evropskih regija, jer toga nema u Ustavu, a Novi Sad nije glavni grad, jer prestonicu imaju samo vržave, već sedište pokrajinske administracije.

"Teritorija Vojvodine je određena Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Srbije i ne može se menjati statutom. To znači da je neustavno formiranje tri vojvođanska upravna okruga, kao i odlučivanje o teritoriji referendumom", rekao je Lončar.

DSS, sem toga, ima primedbe i na odredbe o službenoj upotrebi jezika i pisma, o međunarodnoj saradnji Vojvodine, njenim nadležnostima, organizaciji vlasti, izboru sudija, manjinskim pravima.

U predlogu statuta te stranke se ne pominje pokrajinaka vlada, već Izvršno veće, nema ministara, niti Vojvođanske akademije nauka, razvojne banke i drugog.

"U Ustavu se spominju nacionalne manjine, a ne nacionalne zajednice kao što je slučaj u Predlogu statuta, a nije logično da manjine u Vojvodini imaju neka dodatna prava u odnosu na manjine u drugim delovima Srbije. Najzad, vojvođanski simboli, grb i zastava, morali bi da pokazuju da je pokrajina deo Srbije", zaključio je Lončar.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво