Читај ми!

Vulin: Zatvaranje hrvatske granice je rasizam

Ministar za rad i socijlnu politiku Aleksandar Vulin ocenio je meru hrvatske vlasti za potpuno zatvaranje granica kao rasizam.

"Nema nijedne druge reči za ovo", poručio je Vulin koji je u beogradskom parku Tašmajdan prisustvovao otkrivanju spomenika devojčici Milici Rakić stradaloj u NATO bombardovanju, prenosi Tanjug.

Vulin je napomeno da ne postoji nijedna veza između kretanja robe i izbeglica, kao nijedna veza između granica na kojima prelazi roba i migranti.

Hrvatska strana je, prema njegovim rečima, "skoro nacrtala ime, veru i naciju na granici".

Vulin je poručio i da tokom ratnih sukoba 90-tih godina nije na takav način prekinuta komunikacija.

Hrvatsku je upitao i zašto je ćutala pet meseci tokom kojih su migranti išli ka Mađarskoj i gde im je evropska solidarnost, navodeći da je kroz Srbiju, bez ijednog incidenta prošlo 180.000 ljudi od početka godine, a da je Hrvatska zbog dolaska 8.000 njih doživela kolaps.

Razlog tome vidi u izborima, jer, kako kaže, hrvatski predstavnici ništa drugo ne rade, već se samo bave izborima.

"Imamo veliku nesreću da Hrvatsku zastupaju neodgovorni i neozbiljni ljudi, koji ne rade ništa drugo već samo razmišljaju o izborima", istakao je Vulin, koji je upitao i šta znače reči hrvatskog premijera da poštuje Srbe, a da su drugo Srbijanci.

"Ko su Srbi, a ko su Srbijanci? Na osnovu čega poštujete jedne, a drugima zabranjujete da se kreću", upitao je Vulin, uz poruku da se Srbija ne bavi Hrvatskom, da Srbiji mere na granicama nisu smešne, već da je zabrinuta za svaki dinar koji će izgubiti i srpski i hrvatski privrednici.

Hrvatskoj je poručio i da Srbija ne može i neće nikoga da "zatvori u stočni vagon i da ga odveze na ovu, ili onu stanicu".

EU bi, kako kaže, dobro trebalo da razimisli o suštini svog postojanja ukoliko njena članica može da postavi ulitimatum zemlji kandidatu za članstvo i u njemu zatraži da se drugoj članici EU prebace nekakvi ljudi.

Poručio je i da Vlada Srbije zadržava pravo da štiti svoje interese, da će i danas biti održana sednica, da ima spremne sledeće korake, ali da želi da ovo odmah prestane.

Srbija je, kako je istakao, spremna da onog trenutka kada Hrvatska ukine svoje mere i ona postupi isto.

Upitan za izgradnju prihvatnog centra kod Beograda, Vulin je rekao da je to stvar potreba, da se Srbija trudi da zadovolji te potrebe, ali da je sigurno da će se kriza nastaviti i tokom zime i da se niko neće smrznuti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво