Читај ми!

Važna razmena iskustva o EU integracijama u regionu

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija ima napredan institucionalni okvir koji definiše ulogu civilnog društva u okviru procesa evropskih integracija.

Joksimović je učestvovala na regionalnoj konferenciji o saradnji države i civilnog društva u procesu evropskih integracija koja se održava u Budvi zajedno sa ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija regiona zemalja Zapadnog Balkana.

Prema njenim rečima, ministri su objašnjavali na koji je način civilno društvo uključeno u proces evropskih integracija.

"Imala sam zadovoljstvo da predstavim da Srbija ima napredan model uključenosti civilnog društava u proces evropskih integracija, ne samo preko Nacionalnog konventa, već i preko 600 različitih organizacija. Pokazali smo da imamo institucionalni okvir koji definiše ulogu nevladinog sektora i civilnog društva u najširem smislu", rekla je Joksimovićeva za Tanjug.

Ona je ocenila da je Srbija tu među naprednijima u regionu i da to doprinosi kvalitetu našeg daljeg evropskog puta.

"Razgovaralo se i o regionalnoj saradnji koja nije uslov za članstvo u EU, ali je jedno snažno političko očekivanje da se odnosi u regionu poboljšaju i da su oni politički preduslov za uspešniju komunikaciju na polju evropskih integracija", rekla je Joksimovićeva.

Ministarka je kolegama prenela da smatra da ne sme da se dozvoli da region Zapadnog Balkana ponovo bude tretiran kao neki bezbednosni problem i da se govori samo o potrebi regionalne stabilnosti.

"Ona naravno jeste važna, ali uverena sam da je daleko važnije da ekonomski sarađujemo, da razmenjujemo iskustva", zaključila je Joksimović uz ocenu da je njena poruka naišla na dobar odjek.

Konferencija u Budvi je završni događaj na projektu "Regionalni konvent o evropskoj integraciji" koji sprovodi Evropski pokret iz Crne Gore, Srbije i Albanije i Slovačka asocijacija za spoljnu politiku, uz podršku nemačkog Pakta za stabilnost i Višegrad fonda.

Joksimović i Crnadak o evropskim integracijama Srbije i BiH

Ministarka se na marginama skupa sastala sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadakom.

Oni su se saglasili da je proces evropskih integracija dobar okvir za produbljivanje i napredak u odnosima dve države po brojnim pitanjima.

Dvoje ministara su razgovarali o procesu evropskih integracija i saradnji dve države na tom polju, a Joksimović je naglasila da je za svaku zemlju važno da odredi ponaosob svoje potrebe i kapacitete kako bi na najbolji način iskoristila svoj potencijal na putu ka članstvu u EU.

Uprkos činjenici da je svaka država specifična i da se procesi evropskih integracija razlikuju, pa ih je teško upoređivati, ministri su ocenili da države u tom procesu treba međusobno da sarađuju i razmenjuju iskustva, navedeno je u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Joksimović je istakla da je Srbija spremna da pruži Bosni i Hercegovini pomoć na tehničkom nivou u procesu usklađivanja zakonodavstva sa evropskim, oraganizaciji pregovaračke strukture, pripremi kandidature za prijem u članstvo kao i u svim izazovima sa kojima će se suočavati na putu u EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара