Читај ми!

Polovinom septembra racionalizacija u javnim službama

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički kaže za RTS da bi racionalizacija u javnim službama trebalo da počne već polovinom septembra. Posle prvog kruga racionalizacije analiziraće se u kojim sektorima nedostaje kadar. U najavi zapošljavanje lekara do kraja godine, navodi Udovički.

Kori Udovički je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da u ovom trenuku ministarstvo radi na tome da pošalje kvote lokalnim samoupravama koji je maksimalni broj zaposlenih koji mogu da imaju i napominje kako je planirano da bi racionalizacija javnih službi mogla da počne već polovinom septembra.

"Moramo da vodimo računa da racionalizacija traje već dve godine, jer je na snazi zabrana zapošljavanja. Do kraja ove godine ćemo imati manje oko 30.000 zaposlenih u državnoj službi. Dakle, manje onih koji rade u oblasti kulture, školstva, zdravstva u onome što se zove država, a ne javna preduzeća", podvlači Udovički.

Napominje da u ovom trenutku svako ministrastvo radi na tome da se jasno definiše koji je maksimalni broj radnika koji je neophodan i dodaje kako je za otpremnine obezbeđeno već pet milijardi koje, kako kaže, ne sumnja da će biti dovoljne.

Ističe kako još uvek ne postoje nikakvi spiskovi, jer je zakon rekao da broj zaposlenih mora da se smanji, a da će u okviru toga biti određeno koji je to maksimum radnika i na kojim radnim mestima.

Ukazuje kako je to deo posla koji se tiče racionalizacije, a koji će se obavljati u naredne dve godine.

"Kada pripremimo plan gde ima viškova, onda idemo na to da vidimo u kojim oblastima nedostaju kadrovi", kaže Udovički i dodaje kako se zbog nedostatka lekara nova zapošljavanja ovog kadra mogu očekivati već do kraja godine.

Kao jedan od neophodnih kadrova, Udovički napominje i stručnjake koji bi mogli da nam pomognu u ubrzavanju ulaska u EU, kao i planiranju trošenja novca dobijenih iz fondova.

Na pitanje da li se očekuje da dođe i do ukidanja određenih agencija prilikom racionalizacije, Udovički kaže da će biti ukidanja agencija ali isto tako i spajanja.

Podseća kako nije ustanovljeno da ima nepotrebnih agencija, ali kako je uočeno da ima preklapanja funkcija.

Dodaje da još uvek nije spremna da govori o kojim se to agencijama radi i podvlači kako sve agencije imaju oko 3.000 zaposlenih, što je kako kaže, manje nego što se u javnosti misli.

Ministarka Udovički najavljuje i novi Zakon o opštem upravnom postupku, koji će kako kaže građaninu omogućiti da se žali na kvalitet usluge koju je dobio, dok će institucije morati da međusobno razmenjuju podatke o informacijama od javnog značaja.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво