Читај ми!

Opozicija o dogovoru iz Brisela

DS i SDS smatraju da je dobro što je došlo do usaglašavanja stavova Beograda i Prištine i što je postignut dogovor o četiri pitanja, ali kritikuju što, kako tvrde, nisu dogovorena izvršna ovlašćenja ZSO. Čedomir Jovanović: Briselski sporazum sa Kosovom korak u dobrom smeru. Sanda Rašković Ivić: Nema mesta za trijumf. Slobodan Samardžić: Sporazumi legalizuju odvajanje Kosova i Metohije od Srbije.

Šef poslanika DS Borislav Stefanović rekao je za Tanjug da je svakako dobro što su potpisani sporazumi, te da u ovim okolnostima nije moglo da bude bolje.

Prema njegovim rečima, dobro je što je formirana ZSO i što su pitanja energetike i telekomunikacija rešena kako je i ranije najavljivano, ali da je loše što nije rešeno pitanje imovine i što ZSO nema izvršna ovlašćenja.

To, po njemu, znači da predstoji borba za sadržinu ovlašćenja ZSO i imovinu kada je u pitanju energetika.

"Zato je potpuno nepotrebno davati euforične izjave o pobedi od pet prema nula, to rade i Beograd i Priština, a to samo baca maglu na ono što je suština. Sve što je dogovoreno je u suprotnosti s onim što je govoreno u kampanji, ali to nije primarna stvar", rekao je Stefanović.

Poslanik SDS i nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović saglasan je da je dobro što je došlo do dogovora, naročito što to otvara put Srbije ka EU, ali iznosi kritike u pogledu ovlašćenja ZSO.

"Ovo što govore o nadležnostima to ima svaka druga opština bilo na Kosovu, u Srbiji, Evropi", rekao je Bogdanović, navodeći da bi, pod uslovom da je sve što govori vlast istina, trebalo da dođe do promene kosovskog Ustava i zakona.

Izostanak promene kosovskog Ustava i zakona bi, prema Bogdanoviću, bio pokazatelj da je neistina ono što se plasira kao dogovoreno.

Bogdanović navodi i da se vrlo malo govori o pozivnom broju 383, koje će Kosovo dobiti kao, kako kaže, suverena država, a navodi i da je dosta pitanja otvoreno o imovini u sektoru energetike.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da je Briselski sporazum sa Kosovom svakako korak u dobrom smeru, kao i da treba da bude temelj novih odnosa.

"Jako je važno da dogovor koji je tamo postignut ne ostane samo 'mrtav papir' koji će ostati surogat za politiku i uzrok za zadovoljstvo bez opravdanja jednako naše i evropske birokratije", rekao je Jovanović, saopštila je ta stranka.

Prema njegovim rečima, od sustinskog je značaja za Srbiju, ali i za celo njeno okruženje, da takvi dogovori budu temelj novih odnosa koji će trajno zaustaviti neprijateljstva, mržnju i sukobe u regionu.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić ocenila je u izjavi Fonetu, da za ono što je dogovoreno u četiri potpisana sporazuma sa Prištinom premijer Aleksandar Vučić nije ni trebalo da ide u Brisel i da "nema mesta za trijumf", kao i da su sve izjave o pobedi obmanjivanje naroda.

Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da sporazumi koje je srpska delegacija potpisala u Briselu, legalizuju odvajanje Kosova i Metohije od Srbije, prenosi Beta.

Samardžić je u saopštenju naveo da je premijer Aleksandar Vučić "u jednom danu potpisao četiri sporazuma sa secesionističkom vladom Kosova, čime je pokazao da ko jednom izda nacionalne interese svoje zemlje, kasnije to čini rutinski i besavesno".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво