Читај ми!

Vučić: Potpisani sporazumi u Briselu, formirana Zajednica srpskih opština

Premijer Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je u Briselu postignut dogovor oko svih tema. Sada imam poruku za naš narod na Kosmetu, doneli smo dobre sporazume – formira se ZSO sa širokim ovlašćenjem, naveo je Vučić i dodao da srpski narod ima razloga da bude zadovoljan. Potpisani sporazumi Beograda i Prištine su značajno dostignuće, ocenila visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Posle celodnevnih razgovora u Briselu, premijer Aleksandar Vučić rekao je da su postignuti dogovori o formiranju ZSO, telekomunikacijama, "Parku mira" i energetici i da su svi sporazumi potpisani.

"Sada imam poruku za naš narod, pre svega narod na Kosmetu, doneli smo dobre sporazume koji njima garantuju ne samo bezbednost i sigurnost već i opstanak radnih mesta", naglasio je premijer, koji je predvodio srpsku delegaciju na današnjim pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.

Istakao je da je formirana Zajednica srpskih opština, koja će imati široka ovlašćenja.

Imaće svog predsednika i potpredsednika, odlučivaće i o zdravstvu, školstvu, urbanističkom i ruralnom planiranju, ekonomskom razvoju..., rekao je Vučić i dodao da je izuzetno značajno i to što će ZSO moći da se finansira iz Srbije bez poreza, taksi i carina.

"Mislim da smo odličan posao obavili za naš narod, obelodanićemo sve sporazume. Ići ću na Kosovo i Metohiju, u svih 10 srpskih opština, i govoriti našem narodu, i mislim da će biti zadovoljni onim što smo postigli", kaže premijer.

Objasnio je da su pregovori, koji su trajali od jutra, vođeni sa predstavnicima Evropske unije i da se srpska delegacija, u skladu s onim što je ranije najavio, tek na kraju dana srela sa Albancima.

Vučić je naveo da je prvo postignut dogovor o telekomunikacijama i to je, naglasio je, prvi put od 1999. da je Srbija "uspela da legalizuje svoju poziciju". U ovoj oblasti se, kako kaže, ništa ne menja.

"Čuo sam da neko pominje pozivni broj. Zaboravili su da kažu da Srbi sa Kosova i dalje okreću samo 011, 018, 034 i obrnuto kada zovu gradove u centralnoj Srbiji. Mi kada zovemo Mitrovicu okrećemo samo 028, bez pozivnog broja", kaže premijer.

Ističe da se postignutim dogovorima priznaje Telekom, a da će "Elektrodistribucija Srbije" imati ćerku kompaniju na Kosovu koja će biti i snabdevač i trgovac električnom energijom.

Što se tiče energetike, pokušali su da nas varaju oko imovine, dodaje Vučić i ističe da srpska strana na to nije pristala.

"Reč je o imovini Republike Srbije, u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Ja sam rekao da neću da potpišem da je njihova imovina u energetici, sekire i ćuskije da padaju ja to ne bih potpisao", rekao je Vučić.

Istakao je da su, upravo zbog takvih pretenzija Prištine, najteži bili pregovori o energetici i da su oko toga neka pitanja ostala nerešena.

"Tek će biti problema. Nismo se dogovorili za operatera distributivnog sistema i stoji u sporazumu da se nismo dogovorili oko te najspornije tačke", naveo je premijer.

Kako kaže, nije jasno zašto albanska strana toliko insistira na tome da je imovina u energetici njihova.

"To nisu pominjali ni kod Telekoma, ni u pravosuđu, a ovde su insistirali. Plašim se da iza toga stoje drugi razlozi", ocenio je predsednik Vlade Srbije.

Kada je reč o slobodi kretanja preko mosta u Kosovskoj Mitrovici, premijer je rekao da je prištinska strana želela da otvori Ulicu kralja Petra, ali da će ona biti pešačka zona.

"Oni su hteli da otvore Ulicu kralja Petra, i ona će odlukama koje su danas potpisane biti pešačka zona. U tu ulicu se neće ulaziti kamionima i to će biti pešačka zona koju Srbija gradi i postoji sve obezbeđenje za to", rekao je Vučić.

Upitan da li će se dogovoreno i poštovati, Vučić je odgovorio da će Srbija učiniti sve da se primeni sporazum.

"Mislim da naš narod ima razlog za zadovoljstvo, večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština. Mislim da možemo mnogo da uradimo ako budemo pametni i odgovorni", rekao je premijer.

Istakao je da dogovor u Briselu znači i veliku stvar za celu Srbiju, jer on vodi ka otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU.

"Mislim da smo postigli više i bolje nego što smo očekivali. Obično su ovo teške stvari, ali ja nemam loših vesti. Nisam nezadovoljan ovim što smo postigli i sa radošću ću u septembru ići našem narodu na Kosovu i Metohiji. Ići ću na dva dana", rekao je Vučić i Srbima na Kosmetu čestitao formiranje ZSO.

Tanjug je preneo delove i tumačenja sporazuma koji su postignuti u Briselu. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво