Читај ми!

Specijalni sud za OVK, napravljen tek prvi korak

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da je izglasavanje ustavnih promena tek prvi korak ka formiranju suda za zločine OVK, i da najveći deo posla tek predstoji. Sutra nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu gde treba da se otklone nesuglasice oko Sporazuma o osiguranju, napominje Đurić.

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će Srbija u narednom periodu pažljivo pratiti sastav i rad suda za zločine OVK i dodao kako ne možemo biti zadovoljni dokle god oni koji su izvršili zločine ne budu kažnjeni.

Napominje kako oni koji su juče glasali nisu bili spremni da u proteklih 15 godina kazne ratne zločine i podseća kako veći deo posla za gonjenje zločinaca OVK tek predstoji.

Đurić ističe da ipak nema poverenja u nekadašnje lidere OVK, koji su, kako kaže, skinuli uniforme i obukli odela u kosovskoj skupštini.

Napominje da je dobra stvar što će taj sud ipak biti međunarodni sud u kome će se procesuirati ratni zločini, koji, kako dodaje, nikada ne zastarevaju.

Komentarišući pritiske na srpsku stranu, Đurić kaže da mnogo toga u političkom životu u našoj pokrajini liči na farsu, i ne samo da srpski lideri nemaju mira već nema mira ni za svedoke.

"Oni koji su juče glasali u kosovskoj skupštini jednim okom namiguju onima koji treba da budu osuđeni, i govore – biće sve to u redu. Sa izvesnom skepsom gledamo na namere Prištine i ostajemo spremni da pomognemo onima koji žele da osude ratne zločine", podvlači direktor Kancelarije za KiM.

Govoreći o dijalogu koji se sutra nastavlja u Briselu, Đurić podseća kako je Priština pokušala da iskoristi prethodni Sporazum o osiguranju i, kako kaže, da kroz taj sporazum provuku registarske tablice sa oznakom Kosova.

Ističe da nesuglasice oko Sporazuma o osiguranju usporavaju dijalog u Briselu i dodaje kako prištinska strana ima interes da se takva situacija nastavi.

Đurić očekuje da u naredna dva ili tri dana problem koji se tiče osiguranja bude rešen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво