Mektić: Uskoro poznati svi napadači na Vučića

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kaže da je završen deo istrage o nedavnom napadu na premijera Srbije u Srebrenici i poručuje da će narednih dana biti identifikovane sve osobe koje su učestvovale u napadu. Identifikovano je gotovo 20 osoba, kaže Mektić koji očekuje brzu reakciju tužilaštva.

Dragan Mektić je informacije o toku istrage bosanskohercegovačke policije preneo srpskom ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću s kojim se sastao u Tivtu, u Crnoj Gori, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Stefanović je istakao da je neophodno da policija privede sve osobe koje su napale srpskog premijera, ali i moguće organizatore i inspiratore tog događaja. Na zajedničkoj konferenciji za medije, Stefanović je pohvalio napore policije BiH.

Mektić je novinarima nakon sastanka sa srpskim i crnogorskim kolegom rekao da su bezbednosne agencije BiH identifikovale blizu 20 osoba za koje postoje dokazi da su učestvovali u napadu.

Rekao je da je istraga o napadu na Vučića pri kraju, da je policija dostavila sve dokaze tužilaštvu BiH i dodao da očekuje brzu reakciju tužilaštva.

Prema njegovim rečima, policija BiH se obratila za pomoć bezbednosnim službama Srbije, jer pretpostavlja da je određeni broj osoba umešanih u napad sa teritorije Srbije.

Ministri Stefanović i Mektić razgovarali su u Tivtu i o unapređenju saradnje policija Srbije i BiH u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, jer je to, kako su naglasili, veoma važno za obe države.

Na sastanku su se saglasili da je razmena informacija dveju policija na visokom nivou, posebno kada je reč o borbi protiv trgovine narkoticima, trgovine ljudima, ali i drugim vidovima kriminala.

Konstantovano je i da se postojeća saradnja u toj oblasti može i dodatno unaprediti.

Srpski ministar policije i bosanski ministar bezbednosti razgovarali su i o važnosti zajedničke borbe protiv terorizma, posebno nakon napada u Zvorniku i Kumanovu.

Zajedničkim radom protiv kriminalnih grupa

Stefanović je na zajedničkom sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Raškom Konjevićem i ministrom bezbednosti BiH Draganom Mektićem rekao da policije ove tri zemlje moraju zajedničkim radom da pokažu da kriminalne grupe neće biti jače od naših država.

"Moram da izrazim zabrinutost zbog jako dobre saradnje narko-grupa u regionu i zato moramo još snažnije i zajedničkim naporima da se suprotstavimo tome. Kriminalci ne smeju biti jači od policije i države", naglasio je ministar Stefanović i dodao da saradnja u regionu iskreno napreduje.

Stefanović je upoznao svoje kolege i sa koracima koje MUP Srbije preduzima na evropskom putu, ali i novom zakonu o policiji koji je završen i čije se usvajanje očekuje.

"Završili smo akcioni plan za Poglavlje 24 koji je uz manje zamerke prihvaćen i mi smo ih već otklonili. Kada je reč o novom zakonu o policiji on će, između ostalog, omogućiti karijerno napredovanje, uvesti nove sektore i ojačati Sektor unutrašnje kontrole. Borba protiv korupcije i kriminala je naš prioritet, ne samo u državi, već i u redovima policije" objasnio je Stefanović.

Ministar Stefanović je nakon zajedničkog sastanka imao i bilateralni susret sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Raškom Konjevićem sa kojim je danas potpisao Protokol o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Stefanović je rekao da je nedavno ubistvo policajca u Crnoj Gori "jedan od prioriteta" policije Srbije koja "intezivno" radi na tom slučaju i koja će učiniti sve da se počinilac, ako se nalazi na teritoriji Srbije, što pre privede pravdi. Konjević se zahvalio policijama Srbije i BiH na pomoći u rasvetljavanju ubistva.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 28. jul 2015, 18:38) - anonymous [neregistrovani]

Treba da budu "poznati" (mada mislim da su oni odavno - poznati!), da bi sud mogao.....

....da ih "oslobodi svake krivnje! Ovde je moguc "paradoks, da video snimak ne moze da se koristi na sudjenju kao dokaz, naravno u slucaju da "mocnicima" to odgovara! Samo da dodam, da A. Vucic nije napadnut u Srebrenici (koja je u blizini granice sa Srbijom, inace!), kao privatno lice, vec kao predsednik vlade druge drzave, i to menja situaciju, i to jako puno, ma sto ja mislio o Vucicu, i njegovoj politici!