Читај ми!

NVO: Sa Merkelovom o pravosuđu, vladavini prava, regionu

Predstavnici civilnog sektora razgovarali su sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o vladavini prava, pravosuđu, reformi institucija i regionalnim pitanjima.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević u izjavi za Tanjug ocenjuje da Nemačka pažljivo prati proces pregovora Beograda i Prištine, ali da je nemačka kancelarka svesna i važnosti tema koje ne bi trebalo da budu zaboravljene i u senci Kosova, poput vladavine prava i ljudskih i manjinskih prava.

"Merkelova je vrlo dobro obaveštena o situciji u Srbiji, što je dobro. Detalji o kojima smo govorili idu u prilog tome da je raspoloženje prema Srbiji takvo da se prati svaki pokret, sve što se dešava na unutrašnjem planu i sve što može da poboljša položaj građana", kaže Antonijević.

Navodi da su predstavnici civilnog društva u razgovoru poručili da bi do otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU trebalo da dođe u što kraćem roku, posle čega bi se ušlo u proces reformi institucija, izgradnje demokratskih i nezavisnih tela.

Antonijević veruje da u tome imaju i saglasnost kancelarke Merkel.

"Njene poruke su više bila pitanja koja je postavljala civilnom društvu, tako da možemo da zaključimo gde će biti fokus nemačke politike - da su to prva poglavlja koja ćemo otvoriti 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, pravosuća, bezbednosti", rekao je Antonijević i dodao da je nemačka kancelarka veoma pažljivo slušala izlaganja predstavnika civilnog društva.

Sa Merkelovom je bilo reči i o tužilaštvu i nezavisnosti nekih drugih organa, kao i o nezavisnim institucijama i njihovom položaju, ekologiji, poljoprivredi i drugim oblastima u kojima će Evropska unija moći da pomogne.

Predstavnici civilnog društva sa Merkelovom su razgovarali i o regionalnim pitanjima, između ostalog i o poseti premijera Aleksandra Vučića Sebrenici i saglasili se da je to pozitivna poruka i da može imati dobre efekte po region.

Izvršna direktorka nevladine organizacije Građanska inicijativa Maja Stojanović kaže za agenciju Beta da je na sastanku predstavnika civilnog društva s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel poslata poruka da je ključno i dalje raditi na unutrašnjim reformama zemlje, postići što brže otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU i unaprediti regionalnu saradnju.

Stojanovićeva ističe da su na sastanku poručili da je Srbija na dobrom putu, ali da nije urađeno dovoljno, da treba uraditi još dosta na planu odnosa s Kosovom i zločinima i ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Navodi i da je ukazano da mediji koji su u vlasništvu Srbije imaju jake antievropske poruke i poruke protiv civilnog društva i demokratizacije društva.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić istakla je značaj brzog otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU, koje tako postaje instrument u bržem i kvalitetnijem sprovođenju reformi u Srbiji, prenosi Tanjug.

Bobićeva je posebno podvukla ulogu civilnog društva u procesu pregovora i Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji koji mogu i treba da doprinesu održivosti promena u političkom, ekonomskom i socijalnom sistemu Srbije.

Na radnom doručku sa Angelom Merkel bili su i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko i direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić i predsednik savetodavnog odbora Ajsak fonda Milan Pajević.

Angela Merkel sastala se i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво