Fokus Nemačke – saradnja u regionu

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu je izuzetno značajna, a poruke koje nosi su ohrabrujuće, ocenjuju gosti emisije "Oko" na RTS-u.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, profesor na Fakultetu političkih nauka Ivo Visković i predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger govore za RTS o poseti Angele Merkel Srbiji i porukama koje je uputila Beorgadu.

Marko Čadež ističe da je fokus nemačke politike podrška saradnji među zemljama Zapadnog Balkana.

"Posete ovog tipa su važne, jer otvaraju mogućnosti za pokretanje novih projekata koji bi trebalo da ispune životom ovaj region", rekao je Čadež u specijalnom izdanju emisije "Oko".

Istakao je da je u poslednjih godinu i po dana primetna nova dinamika kada je reč o odnosima regiona, saradnji i o velikim infrastrukturnim projektima. "To je izuzetno važno kako bi došli do većeg ekonomskog rasta", rekao je Čadež.

Čadež je rekao da se ne može u potpunosti odvojiti politička stabilnost i ekonomska saradnja, a za političku stabilnost je potrebno da postoji rukovodstvo koje se trudi i želi da unapredi ambijent i privuče investicije. "Investitor mora da zna šta može da očekuje za 10 i 15 godina", rekao je Čadež.

Komentarišući što je Merkelova odvojila vreme sada, kada EU ima velikih problema sa Grčkom, on je rekao da je to signal posvećenosti.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da je poseta nemačke kancelarke neverovatno značajna jer se događa u trenutku koji je težak za Evropu.

"Za nas je važno da je ona očigledno bila u dobrom raspoloženju i zadovoljna onim što Srbija postiže", rekla je Sonja Liht.

Prema njenim rečima, najznačajniji trenutak je to što je Merkelova naglasila da je Srbija spremna za kompromis u dijalogu sa Prištinom. "Nemačkoj je jako stalo da briselski dijalog urodi plodom jer je Berlinu kao i drugim članicama EU stalo da se stabilizuje region", rekla je Lihtova. 

Profesor na Fakultetu političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Berlinu Ivo Visković rekao je da su poruke Merkelove ono na šta se dugo čeka.

To je ono što dugo očekujemo, da će Nemačka ceniti napor u pregovorima sa Prištinom, a ne samo rezultate, jer na njih utiče i druga strana, rekao je Visković.

Govoreći o otvaranju poglavlja, Visković je ukazao da Merkelova formulacijom "otvaranje poglavlja je pitanje vremena" nije dala obećanje koje ne može da ostvari, ali da je poruka više nego pozitivna.

Ronald Zelinger, predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja i generalni direktor "Hemofarma", takođe ukazuje na to da je Merkelova u Beograd došla uprkos krizi kojom mora da se bavi kod kuće. I u Tirani je bilo, kako kaže, reči o pitanjima koja se tiču svih balkanskih zemalja.

Prema njegovim rečima, imidž Srbije mora da bude poboljšan.  

Zelinger iz ugla nemačkih kompanija ukazuje na značaj poverenja u zemlju u koju se ulaže, jer ono predstavlja jedan od glavnih problema.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво